Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 20.

Nadam se da ste se dobro zabavljali rješavajući ovaj problem. Pa, ima on neku svoju ljepotu, naravno, za one koji je mogu naći. Dok ste se, vi neki, ovime zabavljali, neki od nas zabavljali smo se igrajući završnicu prvenstva Hrvatske u gou, ali o tome u narednim postovima.
Pogledajmo postavu problema. Možete je, čistu, naći u postu ispod. Na desno trojka zgodno stoji, uz ponudu povratnog udara na G1, ili izravnog napada na H1. Na lijevoj strani stoji mogućnost uznemiravanja bijele dvojke na C2 i D2, jer crni ima zgodno postavljen kamen na B1. Točka uznemiravanja je na E2. To je ono što se odmah zapazi, ako se znaju finte u svezi toga. Sada treba sve to objediniti u jedan forsirani slijed, a taj, koji to treba izforsirati, je crni, koji kreće prvi i treba porušiti bijele kamenove. Pa, ajmo!
Prvo treba krenuti od lijeve predložene mogućnosti s 1.E2. Zašto tako? Sada je slijed na desno vrlo grub. Napravi li sada bijeli oko igrom na H1 uz namjeru da napravi i drugo, crni će grubo na F1. Vidite li zagušivanje mogućnosti? Dva oka na desno nema, pa bi bijeli morao uhvatiti kamen na E2, ali kako? Jedino bi mogao pokušati sa slijedećim svojim na F2, ali na to crni odigra na E1. Lijepo, lijepo, ali….. Bijeli sada nesmije igrati na G1, napadom na tri nova crna u poziciji, jer bi ga crni smazao čitavog na desno od te trojke, igrom na H2. No, ne može bijeli ništa niti s lijeve strane. Crni može postepeno zarobiti bijelu dvojku na C2 i D2. Pa što bijeli onda može još probati?
Bijeli proba 2.E1. E, sada crni koristi spominjani povratni udarac i igra 3.G1. Prijetnja je slijedeći crni na H2. Ima tu sada lukavosti i za bijeloga. Pogledajte njegov pokušaj s 4.F2. Krene li sada crni na povratni udarac i stavi tri bijela pred pad, igrom na H2, bijeli bi odigrao na C1 i imao dva oka na E2 i D1. Ali i za to crni ima lijeka, a to je njegov slijedeći 5.C1. Oni malo jači već vide, da tu više nema šanse za bijeloga, ali pogledajte to do kraja. Išlo bi još, što mogu biti eventualne ko-prijetnje, kao i čitav problem za bijeloga, 6.F1, 7. H1, 8.H2 (zarobi dva bijela) i 9.D1.
Kaj velite? Nemrem verovati da bi odgovor mogao biti da to nije lijepo ili bar zanimljivo. Ak Vam to tak izgleda, sigurno niste malo pogledali o ćemu se tu radi.
Tolko o ovom problemu i uživajte i dalje Malden


Post je objavljen 25.10.2004. u 07:38 sati.