Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Rokeri i stripomani - pravac knjižara!!!


Zagrebačka nakladnička kuća V.B.Z. ovih je dana na tržište izbacila dva vrlo zanimljiva publicistička naslova. Radi se o zbirki eseja posvećenih stripu naslovljenoj Sto mu jelenskih rogova! iz pera Ivice Ivaniševića te bogato opremljenoj Rock enciklopediji koju potpisuje vrsni poznavatelj rokanja i rollanja Zlatko Gall.


Sto mu jelenskih rogova! , zbirka eseja Ivice Ivaniševića, prva je knjiga nekog hrvatskog autora u cijelosti posvećena stripu.
Tragajući za odgovorima na niz naoko bizarnih pitanja (što jedu i oblače stripovni junaci, kakav im je obiteljski život, zašto žene zaziru od stripova...), autor pruža instruktivan uvid u povijest, jezik, estetiku i socijalnu relevanciju toga medija. Bogato ilustrirana, knjiga je dragocjen priručnik za snalaženje u jednom značajnom segmentu popularne kulture, ali se može čitati i kao neka vrsta nostalgične inventure odrastanja naraštaja koji je danas debelo zagazio u srednje godine.
Edukativna koliko i zabavna, ova zbirka eseja popunjava značajnu prazninu na našemu tržištu.



Pedeset godina nakon prvog rock snimka, Rock enciklopedija Zlatka Galla, kao prvi poduhvat takve vrste u Hrvatskoj, u svom opširnom i luksuznom izdanju donosi temeljiti popis izvođača rock glazbe iz svih razdoblja i svih žanrova. Prihvaćajući definiciju rocka u najširem mogućem smislu, što ovdje podrazumijeva i soul, electronicu, dance, pop, hip hop, Rock enciklopedija Zlatka Galla uključuje:

- biografije izvođača u 808 enciklopedijskih jedinica u kojima su detaljno opisani kreativni trijumfi, razočarenja i veličanstveni povratci na rock scenu
- selektivnu, kritički probranu rock diskografiju
- potpuni uvid u fenomen rock and rolla, illustriran s više od 620 fotografija

U enciklopedijskim jedinicima o rock autorima i izvođačima provučene su i informacije o najznačajnijim rock stilovima, žanrovima, koncertima, producentima, studijima i izdavačima.


Inače, i Ivica Ivanišević kao i Zlatko Gall novinari su Slobodne Dalmacije.
Ivanišević je ove godine u izdanju Vuković&Runjić objavio biografiju Miljenka Smoje, a Gall je prije Rock enciklopedije objavio već nekoliko srodnih publikacija : Pojmovnik popularne glazbe u izdanju Šarenog dućana, Glazbeni leksikon u izdanju Marjan knjige i Enciklopedijski CD vodič (esencijalni albumi rocka 1954.-2000.) u nakladi Mozaik knjige.

Rokeri i stripomani - pravac knjižara!


Post je objavljen 25.10.2004. u 07:51 sati.