Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Mind Twister (55): Prijateljstvo na prvi pogled

Moguće je. Sasvim jedan različiti osjećaj od one popularne i misteriozne ljubavi na prvi pogled. Ajmo, uključite te male sive stanice (koje sa starošću odumiru) i prisjetite se koliko ste to puta doživjeli. Možda na autobusnoj stanici, možda pri posjeti rođacima, možda ležeći na plaži, možda na službenom razgovoru ili čitajući nečiji blog... Nije potrebno puno razmišljati, analizirati, provjeravati ili dokazivati. Jednostavno se pojavi osoba i onda kažete sebi: Wow, ti i ja imamo o čemu razgovarati.

Kao što osjećamo svjetlo i tamu, toplo i hladno, grubo i meko, slatko i kiselo, osjećamo i emotivne veze na jedan poseban način, nekim posebnim čulom. Na stranu razum, on to može analizirati kasnije. Tako barem ja mislim. U stanju smo osjetiti ljubav i mržnju, prijateljstvo i neprijateljstvo. Ali to nam često nije baš kristalno jasno, pa u zabludi bauljamo godinama u jednom te istom društvu, međusobno se ogovaramo i čudimo se zašto nemamo i neke bolje prijatelje. Da bi imao prijatelja prvo to sam moraš biti. Ima stotinu načina i primjera gdje čitav naš svijet počinje od nas. Ako ste smrknuta osoba, čitav svijet oko vas će biti takav. Ako ogovarate druge i to negativno, budite sigurni da ćete u istom kontekstu biti tema na jutarnjim kavicama ili u pauzi za ručak. Ne možete to spriječiti. A zašto o ljudima ne govoriti pozitivno? Zašto ne? U kojem ćete tada kontekstu biti? Pravila stvaranja međusobnog utjecaja su ista i na crnom i na bijelom papiru. Lakše je biti negativan ali ne i pametnije, dugoročno gledajući. Na neiskrenost se ne možete osloniti.

U ovom pretežno negativnom svijetu postoji i dobrih stvari. Ali zlo je uvijek bilo brže u širenje, lakše za održavanje i utjecajnije na ljudske živote. Nažalost taj loš utjecaj nikome ne donosi koristi, čak ni onima koji ga imaju.

Ako ste osoba koja se kloni ljudi i situacija koje vam ne donose dobro tada ste u nezavidnoj poziciji i niste jedini. Nikad nećete sakupiti vojsku dobrote oko sebe. Zato je rijetkost pronaći pojedince za koje osjećate da imaju energiju jednaku vašoj. Trebate ih čuvati. A zato što su toliko rijetki taj osjećaj prijateljstva na prvi pogled je utoliko jači, jednostavno svijetli u mraku, drugačiji je nego kod neke savim obične i vama neprivlačne osobe. Naravno da ove kategorije običnih i neobičnih nisu po nekom posebnom generalnom pravilu već ovise o nama samima. I sami smo mnogima obični a samo nekima smo posebni, drugačiji i onako... na prvi pogled – djelujemo prijateljski. Vaš prijatelj na prvi pogled možda nije savršena osoba možda čak i sam nema puno prijatelja, ali to je manje važno jer – vaš samo vlastiti osjećaj je mjerilo.

Evo, moram priznati, nedavno sam sreo osobu s kojom sam se zaista na iskren način sprijateljio na prvi pogled. To mi je taman toliko važno da ovaj put ne morate čekati nedjelju da bi svratili ovamo. A do nedjelje se možete osvrtati oko sebe i pokušati uhvatiti nečiji pogled. Prepoznat ćete se i postat ćete bogatiji za još jedan život pun iskustava koja će vas učiniti još boljim no što jeste.

Post je objavljen 22.10.2004. u 00:56 sati.