Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wolfwoodscrowd

Marketing

Moho

3D animacija je sve prisutnija i čini se kako je 2D animacija na putu za mirovinu. Uz hrpu 3D programa s kojima je rad sve lakši te uz pomoć hrpe dostupnih objekata i scena i manje talentirani animatori mogu doći do zadovoljavajućeg (?) rezultata.

A što je s 2D animatorima? Da li oni još uvijek crtaju sličicu po sličicu? Iako ima i takvih ipak su i oni prihvatili moderne tehnologije. I za 2D animatore ima alata s kojima će puno jednostavnije i brže napraviti film. Čak i u kućnoj radinosti. South Park i naši Zlikavci napravljeni su uz pomoć Macromedia Flasha. Jedan drugi alat koji se specijalizirao isključivo za 2D animaciju je Moho firme Lost Marble.

Moho je 2D vektorska aplikacija za izradu crtanih animacija koje se mogu izvesti u AVI, QuickTime ili SWF formatu. Složeni likovi se mogu animirati uz pomoć kostura, na slični način kao što to rade i 3D animatori. Slojevi, različite linije, crtanje slobodnom rukom, različiti kistovi, transparencija, uvoz ostalih vektorskih formata, sistem čestica za vodu i dim, različiti efekti, korištenje bitmapiranih slika, automatska sinhronizacija zvuka i usta (jeste gledali Noru Foru na HRT-u), importiranje 3D modela koji mogu služiti kao likovi ili kao scena...sve to i još puno više može Moho. Pogledajte galeriju korisničkih radova pa se sami uvjerite.

Moho ima inačicu za Windowse, Mac OS i Linux. Ja sam isprobao inačicu za Linux (zar ste sumnjali u to? ;-). Kod tih komercijalnih programa koji dolaze u binary formi uvijek prijeti opasnost od problema s bibliotekama. Kylix se poprilično opekao na tome. Slackware 10 nije predstavljao nikakav problem za Moho, podigao se bez ikakvih problema. Lista biblioteka koje koristi manja je od većine daleko manjih X programa, a o Gnome i KDE aplikacijama da i ne govorimo. Moho koristi Gtk, ali njihove kontrole imaju vlastiti izgled, pretpostavljam da aplikacija izgleda jednako na svim platformama. Brzina podizanja programa, odaziv i rad u njemu oduševljavaju. Vrijeme upoznavanja je bilo prekratko, ali sve upućuje na izuzetno dobar i profesionalan alat.

U tijeku je i natječaj za Moho animacije. Cijena programa je 99$.

Skoro zaboravih. Lua se koristi za skriptiranje.



Post je objavljen 21.10.2004. u 09:50 sati.