Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jamieparizer

Marketing

ZAŠTO JAMIE PARIZER I NIJE BAŠ TAKO INTELIGENTAN KAO ŠTO JE BILO ZA PRETPOSTAVITI?

Bijah slijep a sada vidim. Je, je, istina je to. Nakon dugog lutanja u tami (nemože se to nazvati ni život), nakon toliko neprospavanih noci, slavni Jamie Parizer dobio je novi razlog da živi. Dragi moji, i to ne bilo kakav razlog nego onaj egzistencijalne prirode, bez kojega nebi imalo smisla puštati vodu u Wc-ju.. No, da nebude sve to tako ko grom u koprive in medijas res, da Vama vaš Jamie Parizer objasni o čemu je stvar.

Bilo je to jednog i ne baš tako sunčanog dana, u ono vrijeme dok se Jamie svakog dana budio sa novim gnojem na licu, kada ga je usred jedne obične šetnje presrela misao. Više je to bilo pitanje nego konkretna misao . I Jamie počne razmišljati… i njegova ga mašta odvede u daleke sfere , pa čak i predaleke tako da to pitanje ostane neodgovoreno. Nakon nekog vremena i zaboravljeno.

No, jednog drugog dana, malo duže vrijeme nakon prvog incidenta sa gore navedenom mišlju, usred nedužnog čina masakriranja šljive u knedli, dođe još jedna misao. I ovo je bilo više pitanje nego konkretna misao. I onda se Jamie sjeti da je već prije bio u sličnoj situaciji. I neko je vrijeme trebalo da se Jamie Parizer sjeti onog prvog pitanja na kojeg još uvijek nije znao odgovor. I odlučno, naoružajući se djetinjom znatiželjom protiv neznanja krene u traženje odgovora na svoje pitanje.

Jamie se prvo sjeti svog sveznajučeg Roditelja koji zna Sve. I oči u oči, u jednom prigodnom trenutku za vrijeme ručka, Jamie pita svog Roditelja: «Očeljube, jel ti možda znaš zašto na kolima hitna pomoći piše ĆOMOP ANTIH?» I Roditelj se sav izbezumio. »Odkud sad to glupo pitanje. Pa normalno da piše naopačke da se vidi iz zraka,helikoptera i tak.» I Jamie sav sretan visoko poskoči zadivljeno gledajući u svog Roditelja koji uvijek zna odgovor na sve. I taj dan prođe u miru i tako dođe i večer a sa tim i vrijeme da Jamie Parizer odmori svoje umorno tijelo.

I leži tako Jamie Parizer u polumraku sobe i čeka da se vruči čaj na noćnom ormariću ohladi na prihvatjivu temperaturu prikladnu za nježno ispijanje. Kad odjednom. PA TU NEMA LOGIKE!!! Iz zraka se vidi isto naopačke! I odmah Jamie Parizer krene sa isceniranjem vozila hitne pomoći u sceni tipa Matrix (ona dok se jedan prizor gleda sa svih strana) i nedvojbeno zaključi da je u pravu. ĆOMOP ANTIH i iz zraka znači ĆOMOP ANTIH. A i ako je to već za elijene i pilote, zašto onda ne piše na krovu vozila? I tako Jamie Parizer u trzavici punoj misterije probdije tu noć i propsuje sve živo ujutro prigodom posjeta kardiologu (7:12). I tako to pitanje postane još nespretnije za nenametljivog sustanara svakodnevice. Jamie Parizer tada odluči da će posvetiti svoj život odgonetanju misterija hitne pomoći. Jedno bijaše sigurno, Jamie više nikad neće ići doktoru tako rano ujutro nakon neprospavane noći.

Tog popodneva Jamie odluči presresti Listeka sa pitanjem istim. I Listek sav siguran u sebe odgonetne: «Ma to ti je zato jer oni tam nalijepe krivo, a mi nemamo novaca, pa kupujemo 'robu' s greškom.» Jamie posveti par trenutaka toj misli. No, iako Listekovo objašnjenje primamljivo zvuči, Jamie Parizer ga odlučno odbije ne gubeći nadu u nesebičnost hrvatskog zdravstva. Nato Listek ponosno prozbori: « Istina će te osloboditi» i ohrabri Jamie Parizera na daljnje traženje slobode.

Nekoliko dana kasnije, Jamie Parizer ponovo sretne svog Roditelja na travnjaku te krajnje iznenađen bijaše svjedokom nametljivog nesmješnog humora sa strane Roditelja. Nit je tražio to nit je zaslužio. I tako Roditelj na travnjaku dobaci: « Ha ha to ti je za one koji su ludi da dok ne vide pročitati da skuže da su ludi ili oni koji su vudreni u glavu da onda vide kaj piše.» Jamie ne rekoše ništa. Roditelj tada, potaknut šutnjom krene u prepričavanje iste te šale pokušavajući objasniti da lud vidi ono kaj je krivo koda je pravo po sistemu – i – daju +.» I Jamie u nakani da ne povrijedi osjetljivo srce Roditelja istisne smiješak tipa «u slučaju nužde» i nastavi kositi.

I tako, dan za danom, Jamie se susretao sa neshvaćanjem, neznanjem i lošim humorom okoline. I odluči da to, kao svako malo dijete, potisne duboko u svoju podsvjest. I nebi to bilo uopće sad važno da se danas, u jednoj prekretnici života, čisto slučajno, između dva dima cigarete, Jamie Parizer nije prisjetio te nedovršene stavke u njegovom životu. I odmah, kao tane što izleti iz napete puške nakon pritiska okidača, Jamie Parizer iznenada postavi to pitanje suvozačima u autu. I isto tako ko iz puške (iako malo manjeg kalibra), doleti smiren i precizan odgovor. «Pa to ti je zato da vozači mogu u retrovizoru vidjeti kola hitne pomoći u slučaju da ih dotična dostižu jureći i blješteći vriskavim svjetlima, te da ih u tom slučaju, propuste ispred sebe po hijerhiji zvanoj pravo prednosti ." Sjedi 5 . Jamie Parizer odjednom prestane disati ne vjerovavši kako to da evo, baš sad u tom blesavom trenutku između dva dima cigarete, njegova maglica razjarenih misli napokon nađe počinka. I ne preostaje mi ništa nego reč: «Hvala ti Žare!»

Ova priča samo je podsjetnik da sve kad tad dođe na svoje dok se najmanje nadaš.
Voli vas Vaš
Jamie Parizer


Post je objavljen 20.10.2004. u 10:16 sati.