Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 19

Sam spomenul pri davanju problema da su tu dve stvari važne i to povratni udarac na lijevo i popunjavanje s uzimanjem oka. Pa je, al ak odmah krenete na to niš od toga. Ak odmah krenete na to s E1, bijeli ne mora braniti udarac na D2 igranjem na to mjesto, već odigra na F1, pa ak Vi na to igrate G2, on Vam nebu zel taj kamen na G2, nego onaj na E1 igranjem na D1 i dva okeca su tu. Znači niš od istovremene pretnje na lijevo i desno.
Ima tu bolji način. Crni igra prvo na 1.G2. To je ustvari dvostruki napad, jer napadnuti su kamenčići na G1 i H2. Ak’ bi bijeli tu odigral na F1, crni bi na D1. Tako bi pod napadom bili kamen na H2 i dva na C1 i C2. Bilo što od toga padne nema dva oka. Jedno sigurno pada kad se jednim potezom može spasiti samo jedan napad od spomenutih.
Nekako kao da najviše nade daje uzimanje odigranog crnog bijelim slijedećim potezom 2.F2. Sada, međutim ide spomenuta prijetnja povratnog udarca na 3.E1. Njime se ujedno dijeli prostor od četiri sjecišta tako da ostaje u njemu samo jedno oko (prostorna cjelina).
Sada bijeli pokušava još na jedan način ostvariti život igranjem na 4.F1. Povratni udarac ne ide, jer na D2, bijeli uzima dva crna kamena igrom na D1 i živi. Čak ima mogućnost uraditi i oko igrom na H3. Na potezu je crni i on sada tempom (sente) dirigira završnicu problema. S 5.D1, prijeti zarobiti dvojku na C1 i C2 i bijeli ih mora braniti igrom na 6.D2 i tako zarobljava dva crna kamena i D1 i E1. To je sada sigurno jedno oko. Drugoga međutim nema, jer crni je sada na potezu i on odigrava 7.H3.
Nema više. To je to. Bijeli je opal.
Do novog posta Malden


Post je objavljen 18.10.2004. u 08:00 sati.