Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harrypotter

Marketing

Alan Rickman (Professor Snape)

Alan Rickman (Professor Snape) jedan je od najcjenjenijih britanskih filmskih, televizijskih i kazališnih glumaca koji se proslavio širom svijeta nastupima u filmovima različitih žanrova kao što su: Umri muški, Strašno velika pustolovina, Bob Roberts, Iskreno ludo duboko, Zatvori mi oči, Siječanjski čovjek i Galaktička potraga.
Glumio je i u filmu Mesmer za koji je dobio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Montrealu. Za uloge u filmovima Razum i osjećaji i Michael Collins bio je nominiran za nagrade BAFTA, a za ulogu u filmu Robin Hood osvojio je istu nagradu za sporednu ulogu. Za uloge u filmovima Iskreno ludo duboko, Zatvori mi oči i Robin Hood bio je proglašen glumcem godine.
Najnoviji su mu filmovi: Blow Dry; Potraga za Johnom Gissingom i Play (u režiji Anthony Minghelle).
Za ulogu tajanstvenog ruskog monaha u seriji Rasputin 1996. je dobio nagrade Emmy, Zlatni globus i SAG.
Rickman je vrlo uspješan i kao kazališni i filmski redatelj, a njegov film Zimski gost u kojem glavnu ulogu glumi Emma Thompson proglašen je najboljim na filmskom festivalu u Chicagu te je bio u selekciji na festivalu u Veneciji gdje je osvojio tri nagrade.
Rickman je jednako slavan kazališni glumac, član a member of the Royal Shakespeare Company. Glumio je u Opasnim vezama na West Endu i Broadwayu gdje je bio nominiran za nagradu Tony. Za RSC je glumio u predstavama: Mephisto; Troilus i Cressida; Kako vam drago; Love’s Labour’s Lost; Antonije i Kleopatra; Captain Swing i Olujat.
Nakon povratka u London, glumio je u filmu Love Actually Richarda Curtisa.


Post je objavljen 16.10.2004. u 10:34 sati.