Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harrypotter

Marketing

Sadržaj filma

Trinaestogodišnji Harry Potter (Daniel Radcliffe) proveo je nevoljko još jedno ljeto s Dursleyevima, svojim napornim rođacima, “ponašajući se pristojno” i ne baveći se čarolijama. Sve dok u posjet nije došla nasilna sestra tetka Vernona, Marge (Pam Ferris). Teta Marge je oduvijek bila užasna prema Harryju i ovaj puta ga gnjavi toliko da je on “slučajno” napuše kao ogromni balon i ona odleti u zrak!
Bojeći se da će ga teta i tetak kazniti (te posljedica u Hogwartsu i Ministarstvu čarobnjaštva koje strogo zabranjuje da đaci upotrebljavaju čarolije u stvarnom svijetu), Harry bježi u noć.
Odmah ga sustiže Moćni Autobus, magični ljubičasti autobus na tri kata koji ga odvozi u pub Šuplji kotlić. Tamo Harryja čeka ministar čarobnjaštva, Cornelius Fudge, koji ga, što je neobično, ne kažnjava za nedozvoljenu čaroliju i umjesto toga insistira da Harry prespava u Šupljem kotliću prije nego se vrati u Hogwarts u treći razred.
Ubrzo se otkriva da je opasni i enigmatski čarobnjak, Sirius Black (Gary Oldman), pobjegao iz zatvora u Azkabanu i čini se da traži Harryja. Legenda kaže da je Black doveo Lorda Voldemorta do Harryjevih roditelja i time sudjelovao u njihovoj smrti; također se smatra da je odlučan u namjeri da ubije i Harryja.
Da stvar bude gora, Hogwarts je domaćin Dementorima, zastrašujućim čuvarima iz Azkabana koji su dodijeljeni školi kako bi pokušali zaštititi učenike od Blacka. Dementori sišu duše iz svojih žrtava i čini se da utječu na Harryja jače nego na ostale učenike. Njihova sveprisutnost užasno plaši malog čarobnjaka i on je gotovo bespomoćan dok ga profesor Lupin (David Thewlis), novi učitelj Obrane od mračnih sila, ne nauči Harryja da upotrebljava Patronus kako bi se zaštitio od paralizirajućeg efekta koji na njega imaju Dementorsi.
U međuvremenu, Harryijeva treća godina na Hogwartsu je ispunjena uzbudljivim novim stvorenjima kao što su Buckbeak, čarobni polu-konj, polu-orao nazvan “Hippogriff”; zatim jezovitim susretom s profesoricom proricanja sudbine Sibyll Trelawney (Emma Thompson) i kobnim znakom smrti poznatim kao “Grim”; pustolovinama koje oduzimaju dah uključujući tajne posjete čarobnjačkom selu Hogsmeade, otkrivanje tajni skrivenih u začaranoj mapi za haranje, i užasavajući izlet u Vrištava daščara (kuća s najviše duhova u Velikoj Britaniji).
Usput će Harry pokušati otkriti nešto o Hermioninim (Emma Watson) zagonetnim pojavljivanjima i nestancima uz pomoć Rona (Rupert Grint) i diva Hagrida (Robbie Coltrane), koji je preuzeo novi položaj u Hogwartsu kao učitelj skrbi za magična stvorenja.
Čini se da je sukob između Harryja i opasnog Siriusa Blacka neizbježan…ali kakav je zapravo odnos između profesora Lupina i Blacka? Koja je to mračna tajna koju profesor Snape (Alan Rickman) tako jako želi otkriti? I zašto se Ronov ljubimac štakor Scabbers želi iščupati iz njegovih šaka?
Harry će trebati svu hrabrost, čaroliju i podršku koju može smoći kako bi odgovorio na ova pitanja i otkrio istinu o Siriusu Blacku i njegovoj povezanosti s tajnovitom prošlošću talentiranog mladog čarobnjaka.

Post je objavljen 16.10.2004. u 10:07 sati.