Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Grčka mitologija

Atena – lukava i odana božica

Atenini atributi bili su sova i maslina koju je darovala Atenjanima i tako utemeljila jednu od najvažnijih grana grčkog gospodarstva. No, Atena kao i ostali bogovi i božice ima svoje ljudske vrline i mane. Tako je u sukobu sa stricem bogom mora Posejdonom zbog prava na vladanje Atikom i Atenom, no, u sukobu je i s drugim bogovima, ali svoje najvjernije štovatelje nikada ne napušta. Kasnije kao Minerva jednaku pomoć pruža Rimljanima. Uz njezinu pomoć Odisej je rastjerao prosce koji su opsjedali Penelopu dok je on izbivao u ratu. Dok se u Ilijadi Atena pojavljuje kao ratnica pobjednica u Odiseji je ona mudra i pravedna zaštitnica.
- Dajte se Itažani, okanite strašnog boja, pa se bez krvi brže raziđite kućama svojim … Oni se prestraše i oružje im iz ruku poispada…- Tako Atena izmiri Odiseja s narodom njegovim i ne dopušta prolijevanje krvi Itačke.
Svake četvrte godine Grci bi odavali počast Ateni upriličivši Panatenejske svečanosti koje bi počinjale uoči Ateninog rođenja sredinom kolovoza. Iz štovanja njezina kulta u Grčkoj su iznikle brojne građevine i dijela neprocjenjive umjetničke vrijednosti. Najpoznatiji je Partenon na atenskoj Akropoli, ali i brojni drugi hramovi sagrađeni Ateni u čast.


Post je objavljen 13.10.2004. u 22:24 sati.