Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Potaknuta (kako mene stalno treba potakati) Amerikancevim i kupusicinim blogom, ajmo malo bacit pogled na Hrvatsku u brojevima.

Opet, indikatori razvoja s najnovijeg UN izvjestaja.

Education index

Pazite, Hrvatska je na 48om mjestu (od 177 zemalja) po sveukupnim indeksima, za indeks obrazovanja morate provjeriti desni stupac. I tamo, na primjer, vidi se da kotiramo losije od: Singapura, Grcke, Ceske, Argentine, Barbadosa, Estonije, Tonge, Ukrajine, Bjelorusije, Rusije, Kube, Litve i Latvije itd. Na obrazovanje nam ide znacajno manji postotak GDPija nego u Tunisu, Mongoliji i Namibiji... na primjer.

Odnos spolova

Gender-related development index (GDI) value

Nas isti k'o kuvajtski. Okej.

Mjerilo nejednakosti spolova u tri osnovne dimenzije moci: ekonomsko sudjelovanje i odlucivanje, politicko sudjelovanje i odlucivanje, te raspolaganje ekonomskim resursima.

Norveska: 0.908. USA: 0.769. Hrvatska: 0.560. Ma koji Zapad, Hrvaticama je gore nego i Bahamkama, Namibijkama (zainteresirala me Namibija!), Trinidadjamkama--ali sijemo Japanke i Grkinje. Ne za puno, al' opet.

Female legislators, senior officials and managers (% of total)

USA: 46%. Hrv: 26%.

Zene na ministarskim polozajima

Svedska: 55%. USA: 31.8%. Hrvatska: 16%.

Godina kad su zene dobile pravo glasa: Svedska--1869, USA--1920, Hrvatska--1945. (Svicarska ima notorni rekord, bar u pismenom dijelu svijeta, s 1970 godinom.)




Post je objavljen 13.10.2004. u 21:53 sati.