Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

3. Jesenski otvoreni go-turnir 2004. u Velikoj Gorici - 09. 10. 2004.

Bio je ovo 170. vikend turnir Go-kluba Velika Gorica. Prvi je odigran 22. 07. 2000. U nešto više od četiri godine propušteni su jedino vikendi kada smo imali druga natjecanja van Velike Gorice ili natjecanja prvenstvenog karaktera u Velikoj Gorici. Kroz ove turnire prošlo je 168 natjecatelja. Neki su igrali samo jednom, a veliki broj ih je sudjelovalo na puno naših vikend-turnira. U ‘klubu 100’, a to su oni koji su sudjelovali na 100 ili više ovih turnira su četvorica i to: Mladen Smud 151 puta, Andrej Knapić, 139, Dino Štrbac 125 i Stjepan Meštrović 109. Redoslijed kandidata je Marko Klasnić 96, Tea Robotić 85 i Siniša Zadjelović 83.
Igrano je švicarskim sistemom u 4 kola uz prednosne partije s prednosnim kamenovima za razliku među kategorijama protivnika minus 2. Vrijeme za igru je bilo 30 minuta po igraču uz byoyomi od 15 sekundi za potez. Mjesto igre je bilo, ko i obično, u Centru u Zagrebačkoj 90.
Bilo je zanimljivo. Ja nisam dozvolio iznenađenja. Znam da za pobjedu ne treba rasturiti protivnika, već imati više od njega. Tim pristupom nema žurbe, već se konstantno i postepeno radi na prikupljanju elemenata, kojima se gradi sve bolja pozicija. Takovom igrom se, zahvaljujući protivniku, često ostvari i uvjerljivija pobjeda, nego forsiranjem agresivne igra, za koju ne postoje dobri uvjeti. Bio je to još jedan prilog tvrdnji, da se pobjede ostvaruju kroz dobre pripreme. Ovdje mislim na pripreme pozicija. Bilo su to četiri uvjerljive pobjede protiv Marijana, Marka, Tajane i Tee.
Tajana, jedan od navečih boraca u klubu, i ovaj je puta odradila uspješno vikend-go-posao. Protiv Mladena ovaj puta nije išlo, ali su od nje stradali Siniša, Stjepan i Josip.
Tea je vodila zajedno s Mladenom do pred zadnje kolo, ali tada slijedi susret među njima. Bila je to partija između naših predstavnika na 15. Svjetskom prvenstvu parova, za mjesec dana u Tokiyu. Zanimljiva partija u kojoj je odlučivala preciznost u kombiniranju, uslijed čega je Mladen porušio nekoliko velikih Teinih grupa. Ušlo se i u byoyomi, što dodatno govori o ozbiljnosti u igri. Izračunom u završnoj tablici, Tea sa slabijim sos-bodovima, je treća iza Tajane.
Stjepan je tek četvrti, mada s istim bodovima kao i Tajana i Tea. Protivnici su mu bili nešto slabijeg uspjeha na ovom turnira od njihovih. Sve tri pobjede je ostvario uvjerljivo, ali bila je to cijena poraza od Tajane u drugom kolu.
Najuspješniji po sos-bodovima, na petom mjestu sa po dvije pobjede, je bio Tomislav. Pobjedio je Sinišu i Dina, ali ga je u poslijednjem kolu zaustavio Matej, hvatanjem poveće grupe, koji je tom pobjedom stigao tik njemu na šesto mjesto.

Konačni rezultat i redoslijed je bio:
1. Mladen Smud 2. dan, 4 boda i zbroj bodova protivnika 7,5,
2. Tajana Tumpa 8. kyu, 3 boda i zbroj bodova protivnika 11,
3. Tea Robotić 9. kyu, 3 boda i zbroj bodova protivnika 8,5,
4. Stjepan Meštrović 7. kyu, 3 boda i zbroj bodova protivnika 8,
5. Tomislav Baotić 10. kyu, 2 boda i zbroj bodova protivnika 8,
6. Matej Zakanj 15. kyu, 2 boda i zbroj bodova protivnika 6,5,
7. Josip Baković 15. kyu, 2 boda i zbroj bodova protivnika 6,
8. Siniša Zadjelović 10. kyu, 2 boda i zbroj bodova protivnika 5,
9. Marko Novak 12. kyu, 1 bod i zbroj bodova protivnika 9, nije igrao zadnje kolo,
10. Dino Štrbac 6. kyu, 1 bod i zbroj bodova protivnika 8 i
11. Marijan Švarc 19. kyu, bez bodova i zbroj bodova protivnika 10.

U zbroju bodova protivnika, za svako kolo neigranja protivnika, s kojima je igrao igrač čiji zbroj je prikazan, dobiva po pola boda, pa od tuda ona polovica u onim zbrojevima. To su oni koji su za protivnika imali Marka Novaka, koji nije igrao u poslijednjem kolu.
Slijedeće subote je već 4. Jesenski, koji će ujedno biti i kvalifikacija za preostala mjesta u završnici prvenstva Hrvatske u konkurenciji do 12 godina starosti. I opet smo u Centru u Zagrebačkoj 90 i opet s početkom u 10:30. Dođite, posebice oni mlađi za spomenutu kvalifikaciju.

Danas je sekcija u Habdeliću u Gorici, a sutra i o tome u blogu.
Pozdrav Mladen


Post je objavljen 11.10.2004. u 08:36 sati.