Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filologanoga

Marketing

Viesti iz poviesti

raskalašenost (spolna) (nap. hrvatstvo termina je upitno; bolje razuzdanost, razvrat, raspusnost, raspuštenost; etimologija --- postoji li veza s "kalaj gaće"? Istražiti!). Kako javlja IKA, a prenosi Novi list od subote, 11.12.1999, Vijeće za obitelj porečko-pulske biskupije ustanovilo je: raskalašenost su mentalitet i praksa na koje svojim likom i nazočnošću potiču prezervativi, poglavito oni na čijoj ambalaži piše NO AIDS s jedne, a YES IDS s druge strane.

U svim istoznačnicama pojma "raskalašenost" uočavamo prefiks raz-, koji sugerira širenje; širenje je, zna se, jedno od bitnih svojstava prezervativa. Zabrinutost čuvara nacionalnog morala lingvistički je, dakle, opravdana.

Istim povodom Vijeće za obitelj i ine udruge upozoravaju da "spolna raspuštenost i AIDS zajedno pripadaju civilizaciji smrti." Treba svakako spriječiti medijsku prisutnost tako morbidne djelatnosti kao što je seks, i tako smrtonosnog čina kao što je zaštita od AIDS-a. Potonja bolest, zna se, snalazi isključivo one koji su je dobrano zaslužili.

K tome, daljnje bitno svojstvo prezervativa jest nepropusnost (usp. Mate Matišić, Svećenikova djeca, drama, 1999, passim). Prema nekim teorijama, nepropusnost bi bila posve spojiva s hrvatskim duhom, npr. s profilaktičnom obranom svete domovine od talijanaških presezanja i otrova Evropske unije. Riječ je o zabludi; nepropusnost prezervativa ide na ruku (ako se smijemo tako izraziti) isključivo "egoističnom materijalizmu", tj. korisnik prezervativa egoistično zadržava određene izlučevine za sebe, i zadrto materijalistički ne dopušta im da se preobraze u sljedeći naraštaj našega biračkog tijela.

Post je objavljen 10.10.2004. u 02:31 sati.