Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Karte za kontriranje

Parski je turnir u Cassandri, kvalifikacije. Igraš sa dobrom partnericom u koju se možeš pouzdati. Početak turnira je čupav, ovi namješani bordovi kao da zovu sve loše podjele ovog svijeta. Treba malo pripaziti jer ili sve karte leže kao da si ih birao ili apsolutno ništa ne leži.

Dođeš za stol protiv mladih i pomalo naivnih protivnika i izvučeš karte iz borda. Udahneš dim iz cigarete jer ti se odjednom gomila slika gužva u ruci. Sedam, deset, dvadeset. Ovdje se valjda neće ništa loše dogoditi.

A Q 10 8
A Q 4
A K 2
J 10 9


Otvoriš 2 NT na prvom mjestu. Lijevi protivnik pasira a partnerica licitira Stayman. Iz bidding boxa vadiš 3 pik karticu. Partnerica zatvori u 4 pik. Odlično, sigurno ima tref štopera da bi imala dovoljno za manšu. Ako ne onda su nam barem dvije boje zatvorene. Ipak nije još sve gotovo, lijevi protivnik vadi crvenu karticu. Kontra!

Dolazi ataka tref as. Spusti se stol:

4 x
A
6 5 4 2
J 9 7 3
Q J 9 4
2
 A ataka
A Q 10 8
A Q 4
A K 2
J 10 9


Vidjeli ste i boljih stolova od ovog, ali partnerica ima singl tref. U karonu možete napraviti četiri štiha i dva tref poreza to je manje više sigurno. Što je sa adutom? Lijevi je dao kontru, sigurno ima četverokaratnu farbu, valjda desni ima bar singl figuru. Ako uzmem dva adutska štiha trebaju Vam barem dva herc štiha. Samo ako date tref i herc štih smijete izgubiti samo jedan pik. Herc ćete morati ostaviti protivnicima da ga igraju ili ga morate pogoditi. Na tref ataku desni protivnik igra šesticu. Sa singlom na stolu to je sigurno suit preference marka. Pitanje je dali vjerovati protivnicima? Sa oba dva ste ponekad igrali i sjećate se da markiraju pošteno prvu trećinu turnira, a poslije im ispadaju karte. Ako im vjerujem tada je jedino kralj herc razlog za marku i on je u impasu. Ključ igre je iz kojeg držanja desni markira herc u prvom štihu? Da li bi markirao iz K10x ili iz K10xx? Sigurno, čak i iz K8xx. Kako imate 7 herčeva vjerojatnije je da su podijeljeni 4-2 nego 3-3. Da li možete igrati herčeve da ne izgubite štih?

Lijevi okreće u karo, šteta. Uzimate Asom u ruci i porežete dečka tref na stolu kojeg lijevi prebija sa damom. Dakle ima barem AKQ. Sad napravite impas dečka herc. Odigrate dečka sa stola kojeg ćete pustiti ili ako desni uzme kraljem pokriti asem i sada slijedi desetka tref koju lijevi prebije sa kraljem i režete na stolu.

Raditi herc impas ponovo ili ne? Malo pomoći sa strane mješalice ipak trebate. Igrate 9 herc, desni pokrije sa desetkom i dama nosi štih dok kod lijevog pada osmica. Sad je na stolu visoka 7 herc. Odigrate karo kralja i vratite se karonom na stol. Ako lijevi reže ubačen je i mora vam donijeti ili tref porez, ili pik štih. Karo dečko drži!

  6 5
7 3
Q
-
 
K J 9 3
-
-
8
  7
6 2
-
7 3
  A Q 10 8
4
-
-
 


Igrate damu karo i nadrežete u ruci desnog sa osmicom pik. Desni više nema i što će sada? Ako baci zadnji tref napravit ćete još dva štiha kad ga prisilite u sljedećem štihu na rezanje herca i mora vam donijeti pik u gabulu. Ako reže ubačen je i mora vam dati ili tref porez ili pik štih i onda ga još jednom ubacite da donese još jedan pik štih.

To je bio bord 18 na sinoćnjem turniru. Tko je odigrao ovako uzeo je +590 i svaka mu čast. Karte su zarotirane, manša se igrala na EW liniji. Pogledajte karte od lijevog protivnaka, to su prave karte za kontriranje!

4 x
A
6 5 4 2
J 9 7 3
Q J 9 4
2
 
K J 9 3
8 5
10 6 3
A K Q 8
  7
K 10 6 2
8 7 5
7 6 5 4 3
  A Q 10 8
A Q 4
A K 2
J 10 9
 






Post je objavljen 08.10.2004. u 15:47 sati.