Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Legenda o Alandiji

Bijela smrt

Pošto su u velikom luku zaobišli Zabranjenu dolinu, Shagan odjednom promjeni smjer i povede svoje pratitelje na sjever. Dok su se ostali šutke pogledavali, Panđa dojaše do Shagana i mirno ga upozori:
- Shagane skrenuli smo s puta na zapad i sada se krećemo prema sjeveru. Zar si zaboravio Kaguarovo upozorenje i prokletstvo Bijele smrti? –
- Nisam dobri moj Panđo ništa zaboravio od onog čemu me je naučio mudri Kaguar, ali mene nešto privlači prema sjeveru oduvijek, a posebno od jučer. Ovaj teški mač mogao bi s time biti u vezi, osjećam njegovu toplinu i snagu koja izlazi iz njega. Nego što je to uopće Bijela smrt Panđo? – Smiri staroga Panđu mladi Shagan. Stari Panđa ga ispitivački pogleda, a onda se grohotno nasmije tako da se ostali samo upitno pogledaju.
– Nemoj mi reći ludi dječače da si naumio boriti se i pobijediti Bijelu smrt!? – Shagan ga pogleda i s osmjehom u kutu usana upita: - Što je Panđo, ostario si, pa se bojiš smrti i borbe s njom? Da prijatelju, želim vidjeti to mjesto na kojem vlada Bijela smrt. Ja ću je pobijediti i tamo ćemo podići naš grad. Nije li oduvijek to područje i pripadalo našim precima? Ako netko ne želi na sjever neka slobodno odustane. Sve vas oslobađam Kaguarove zapovijedi i možete slobodno ostati i krenuti na zapad. – Sada se na trenutak svi zamisle, a onda Paska progovori: - Što može jedan prst sam, ali kada ih je deset zajedno mogu snažno oboriti protivnika. Ja ostajem s tobom Shagane. – Sada se javi i Zumah : -Shagane ti si naš vođa, a naša je dužnost da te pratimo. Sada kada imaš Mač bogova ništa te neće zaustaviti, a ja i svi mi ostali vjerno ćemo te pratiti i boriti se s tobom i protiv Bijele smrt, a starom Panđi oprosti on je samo zabrinut za tebe. – Svi ostali sada počnu odobravati Zumahove riječi, pa skupina nastavi zajedno dalje prema sjeveru u susret nepoznatim pojavama i nevidljivom protivniku kojeg su se prateći Shagana sve manje plašili.
Sve su više i dalje ulazili u područje koje su Okolni narodi zvali Divlji kraj. Ispred njih pojavile su se predivne doline, šume, bistri potoci i velika prostranstva bogata životinjama koje su ih zbunjeno promatrale. Danima su tako jahali na sjever, a onda se jednog jutra pred njima ukaže visoka planina koju do tada nisu primijetili. Sada Shagan zaustavi svoje pratitelje i obrati se Panđi: - Panđo dalje idem sam, a vi se pobrinite da podignete neku kolibu za nas i konje, te je okružite ogradom kako bi se lakše branili od pojave neprijatelja. Ako se ne vratim za pet dana napustite ovo područje i vratite se natrag! – No, sada se Zumah pobuni: - Shagane mi idemo s tobom i … - - Zumah vrijeme je da počnemo Shagana slušati bez pogovora. Do sad smo se brinuli za njega, ali došlo je vrijeme da on konačno ispuni svoj zadaću. Pokazao je da ga Mač bogova sluša i što bi mu se moglo dogoditi. Ovdje nema nikoga živog, a Bijela smrt bi već bila napala da je to planirala. Neka Shagan napravi ono što misli da je najpametnije, a mi se uhvatimo posla i izvršimo njegovu zapovijed. – prekine Zumaha stari Panđa.
Put prema planini koju će kasnije nazvati Wyghen, Shagan je nastavio sam. Nakon dana jahanja Shagan je stigao u podnožje planine koju je obavijala magla. Sada je već bilo jako hladno, a hladnoću je osjećao i Shaganov konj koji je njištanjem na to upozoravao Shagana. Shagan se nađe na malom jezeru (Myneton), ali je na njegovo zaprepaštenje voda jezera bila zamrznuta.
– Zar je vodu ubila Bijela smrt? – u sebi se pitao Shagan i krene preko jezera prema planini. Pola je dana Shagan lutao po planini, a onda na jednoj stijeni primijeti otiske ljudske ruke. Oprezno priđe i svoje ruke položi u otiske na stijeni. Odjednom stijena se otvori, a Shagan zbunjen odskoči. Nakon nekoliko trenutaka skupi hrabrost i uđe u mračnu spilju. Čim je zakoračio u unutrašnjost bljesne svijetlost i spilja se osvijetli kao da je dan, vrata se za njim zatvore, a iz jedne mu se kutije obrati glas: - Pozdravljam te ratniče! Ja sam Skaywoker s Balamunga, a ti za pojasom nosiš mač koji te je i doveo na ovu planinu u ovu spilju. Balamung je planeta slična tvojoj Zemlji, ali je daleko među Zvijezdama. Ako me budeš pozorno slušao naučit ćeš mnogo toga i sve će ti biti jasnije, pa da krenemo redom. Ovo mjesto gdje si sada je Vremenska kapsula napravljena za One koji su ostali i One koji su preživjeli napad oružja Strašnog suda. Pozorno slijedi moje upute, pa ćeš vidjeti filmove i pronaći knjige koje su pisane tvojim jezikom, a iz kojih ćeš naučiti sve o civilizaciji koja je prethodila ovoj tvojoj i više je sada nema na Zemlji. U jednoj ćeš sobi pronaći upute i materijal za sastavljanje odašiljača kojim ćeš nas pozvati, a mi ćemo ti poslati Čuvare koji će ti pomoći u svemu ostalom. Shagan je dugo ostao u spilji, a petog dana na radost svojih pratitelja odjednom se pojavio među njima. Po njegovim uputama sagrađena je nova koliba za konje i ljude, pripremljena je hrana i drva u zalihama, a podignuta je i jača i viša ograda oko kolibe. Vani su počeli puhati hladni sjeverni vjetrovi. Shagan zapovijedi da se vatra održava cijele noći, a pokazao je ostalima kako će uraditi ogrtače od kože divljih životinja koje su lovili nedaleko u šumi. Ogrtači su ih trebali zaštititi od hladnoća kada budu izlazili van. Dugo u noćima Shagan je čitao debele knjige koje je donio sa sobom iz spilje, a ostali su mu se divili i promatrali ga. Jednog jutra u kolibu uleti Paska koji je bio na straži: - Shagane vani pada bijelo perje divovske ptice! – Shagan se nasmije i konačno se oslobodi tajne koju je dugo čuvao: - Nije to perje Paska. To je snijeg, ili Bijela smrt koje smo se tako bojali. Od danas smo Alanđani, na ovom ćemo mjestu podići grad od žutog mramora kojeg ima u izobilju nedaleko odavde. Sada se pripremite za vježbe, a kada zima prođe idemo na jug u posjetu sjajnim kraljevstvima koja se nalaze iza Hesperaskhe. – Sve svoje pratitelje Shagan je proglasio Vitezovima vjetra, a Amaksos je njega proglasio gospodarom zemlje sjeverno od Hesperaskhe, carem Alandije. Paska je glasno primijetio: - Imamo zemlju koja ima ime, imamo gospodara … Mi smo ponovno narod, a sve zahvaljujući Shaganu. – Ostali glasno stanu klicati Shaganu: - Sha-gan! Sha-gan! –
Paska nije mogao ni sanjati da je time počela saga o tajanstvenom ledenom narodu sjevera koji će ubrzo vođen svojim Shaganom izmijeniti tijek tog strašnog i nezamislivog vremena.


Post je objavljen 07.10.2004. u 21:21 sati.