Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Dileri

Oduvijek sam mislio da je licitacija područje gdje izvadimo pištolj iz bidding boxa i bang, bang, bang evo nas u kontraktu. Što prije to bolje i nema potrebe za puno razmišljanja. Mislio sam da kužim stvar, da je to jako jednostavno. E pa nije. Igrajući ove jedeni u Puli i pričajući puno sa dobrim igračima skužio sam da licitaciju treba slušati. Treba znati prepoznati minu ili dobru priliku za kakvu tanku manšu ili slem. Također je važno razumjeti se sa partnerom.

- teoretski dio, znati što igramo i što su uvjeti za pojedini licit ili konvenciju.
- znati kako partner diše, da li koči ili veselo lupeta, da li voli ili ne voli igrati 4-3 fit, kako baražira...

Idemo vježbati. Udahni, ispsi pluća, idemo zgibovi jedan dva tri četiri. Ne ne ne, krivo ste me razumjeli. Partner sjedimo i izlicitirajmo 30 weak two ruka. Aha, a odakle ruke? Tu uskaču računala. Na internetu se može naći gomila raznih korisničkih alata zgodnih za upotrebu. Sada tražim dealer, programčić kojemu mogu definirati kakvu distribuciju i snagu listova želim i on mi može spremiti 30, 50 stotine takvih listova. Isprintam ih po rukama, partner uzme jednu a ja drugu i peri deri.

Ako želite sami potražiti takve programčiće na internetu imate dobar pregled i linkove na stranici : Karen Wilson Bridge Software Links. Zadržite se malo tu, ima full dobrih stvari.

Meni izgleda najzgodniji Deal 3. To je freeware koji radi lijepo na windowsima i u DOSu. Napravio ga je Thomas Andrews i možete ga skinuti sa stranice Deal. Program, ne Thomasa. Instalacija je jednostavna, fajl je u zip formatu i samo ga raspakirate.

Otvorite DOS prozor (ili Command Prompt na windows 2000) i promjenite direktorij u onaj gdje se nalazi program. Ukucate

C:deal30>deal

bez ikakvih parametara i izaći će 10 proizvoljnih ruka. Ako ukucate

C:deal30> deal > ruke.txt

snimit će ruke u fajlu ruke.txt. OK, pogledajmo kako mu staviti ruku koju smo kao South držali sinoć na turniru. Recimo otvorio sam 3 herc sa sljedećom rukom na timu:

S: ---
H: KQJT62
D: T9876
C: 84

Završili smo u 6 herc gdje je 6 karo iz partnerove ruke bolji kontrakt koji se vjerojatno radi. Partner tvrdi da je ovo loše za otvoriti 3 herc pa provjerimo.

C:deal30> deal -S "- KQJT62 T9876 84" 25

Prođete zajedno te bordove i vidite gdje ste. Nećete postati puno pametniji nego ste bili, ali ćete biti iskusniji. A to vrijedi zlata.

Postoje i opcije -N, -E, -W za druga tri mjesta. postoji pogodan format za vježbu koji izbacuje posebne fajlove za svaku ruku posebno:

C:deal30> deal -i format/practice 8 > out.all
C:deal30> more out.east

Opcija -i govori programu da uključi fajlu sa parametrima practice u direktoriju format. Te parametre automatski imate instalirane. Sad je izlaz podjeljen na 5 fajlova, svaka ruka ima posebno numerirano i out.all gdje su sve ruke zajedno u klasičnom prikazu. Takve fajlove možete printati, slati mailom i proučavati, koristeći out.all da procjenite rezultat na kraju borda.

Na stranicama je i lijepo opisano uputstvo za upotrebu. Zgodno je da možete raditi vlastite skripte sa opisima listova. Evo kako izgleda skripta za vježbanje različitih licitacija na Stayman:

main {
reject unless {[balanced south] && [hcp south]>=15 && [hcp south]<=17}

reject unless {[spades north]>=4 || [hearts north]>=4}

accept if {[spades north]>=4 && [hearts north]>=4 && [hcp north]<=6}

reject unless {[hcp north]<=11}

reject unless {[hcp north]>=7}

accept if {[clubs north]>=5 || [diamonds north]>=5}

reject
}

Biraju se ruke gdje South ima balansiranu ruku sa otvorom 1NT. Partner ima ruku sa kojom može licitirati Stazman ili Jacoby transfer. Zvuči dobro zar ne?

Poigrajte se i uživajte. Ako vam je ovaj program voda jer vam se neda ništa programirati, postoje isto super programi koji su jednostavniji. Javite mi kako je bilo...


Post je objavljen 07.10.2004. u 13:18 sati.