Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hohnjec

Marketing

Goodyear league NAJAVA


Sutra kreče 4. sezona Goodyear lige. Ove će se sezone za trofej pobjednika nadmetati 16 momčadi, 4 više nego lani što je rezultat nastojanja srpskih klubova da pod svaku cijenu imaju 5 predstavnika, kako niti mi jasno ne želimo zaostajati za dragim nam susjedima pozivnicu je dobio i KK Split, unatoč lošim rezultatima u domačem prvenstvu. Iako je bilo mnogo onih koji su sumnjali u uspjeh ove lige, na kraju je sve ispalo dobro i liga je uz Španjolsku i Italiju, najjače domicilno natjecanje Europe. Incidenti na utakmicama, najčešće u Beogradu se i dalje događaju, ali i to postupno prestaje tako da se može reći da je liga i na tom planu uspjela. Još jedna novost je da će se ove godine umjesto standardnog Final 4, igrati Final 8, dakle od 1/4 finala na dalje. Već je odlučeno da se taj turnir igra u Beogradu, pa se može reći da Srpski klubovi imaju bolje startne pozicije za osvajanje naslova.

CIBONA- Zagrebački je team, još jednom barem po imenima najjači od Hrvatskih predstavnika, ali je ipak u odnosu na lanjsku sezonu doživio lagani pad u kvaliteti. Dva najbolja igrača Scoonie Penn i Slaven Rimac, otišli su Bogu iza leđa, u grčki Makedonikos, koji ne nastupa u Euroligi. Najznačajnije pojačanje je američko krilo Rodney Elliott, ali on se je već prije početka sezone ozlijedio i neće nastupati najmanje do početka 2005. Osim njega jedino zvučno ime koje se može smatrati pridošlicom, iako je pola prošle sezone proveo u Ciboni na posudbi, je Marko Popović. Zadranin se odlučio za za Cibonu iako mu je Zadar navodno davao veći novac. Dovedeni su još mađarski centar Marton Bader, iskusni play Vladimir Krstić, korisni bek shooter Branimir Longin i dvojica mladih igrača Vedran Morović, te Marin Rozić. Ipak jedino zbog čega se veselim ovim silnim odlascima, je što će Anzulović konačno morati dati minutažu Damiru Markoti(Omerhodžiću). Iznimno taletiranom momku, koje se po surovom talentu iznad Ukića i Tomasa, ali kojem kronično nedostaje kvalitetnih utakmica, jer je do sad odigrao tek jednu sezonu sa seniorski team, i to s Karlovcem u B ligi. Da dalje ne duljim, od Cibone očekujem da se bez problema plasira, na završni Final 8 turnir, pa i da prođe barem još korak dalje.

ZADAR-kao i uvijek rubrika odlazaka i dolazaka u Zadru je puna, za razliku od Cibone vrlo sam zadovoljan kako je Giergia, kojeg inače ne poštujem mnogo, složio momčad. Otišli su nositelji igre Bulić, Marcelić i Longin, ali to su sve redom potrošeni igrači kod kojih motiv više nije dovoljno velik da igraju na 110% svojih mogućnosti.
Iako je stigao tek prije nekoliko dana Kyle Hill(playmaker) je najbolji igrač koji je došao u Jazine ove sezone, momak je imao 15 poena po utakmici igrajući za ASVEL i Pau-Orthez. Tu je još jedan Amer, Juby Johnson,koji igra na poziciji 3, i odličan je u obrani što je bio jedan od goručih problema Zadra u prošloj sezoni. Važno je da su ostala dvojica najpesprektivnijih Jakov Vladović i Marko Banić, njima je Zadar dodao još 40-godišnjeg Aramisa Naglića, te iskusnog Makedonca Todora Gečevskog, a iz Rijeke je stigao i jedan od najboljih strijelaca Ožujsko lige Siniša Štemberger. Sve u svemu Zadar ima vrlo solidnu momčad kojoj će trebati vremena za uigravanje, ali će bez obzira na to biti na završnom turniru.

Split- Spličani su ove sezone trgovali vrlo malo, došli su tek povratnik iz Amerike Ivan Kartelo i play Krešimir Novosel. Najbitnije je da najtalentiraniji europski play Roko Leni Ukić i dalje igra na gripama. Ove sezone od njega možemo očekivati da bude jedan od 3-4 najbolja igrača GYL. Osim njega reprezentativni kalibar je i Damir Rančić, koji ima nevjerojatno meku ruku. Dva Hrvoja Oršulić i Perić će igrati na poziciji niskog krila, obojica dosta visoki, vrlo dobri u obrani, a Perić ima i vrlo dobre ofenzivne manire što ga čini još jednim NBA prospectom u ovoj iznimno mladoj momčadi. Najviše će problema biti pod koševima, jer su se ozlijedili Kedžo i novopridošli Kartelo, tako da će Kaštropil i Pašalić morati podnijeti veliki teret u prvih 10-ak kola. Iako su prošle godine loše igrali u prvenstvu, vjerujem da Split ima veliku šansu da se plasira među 8, ovo bi konačno trebala biti sezona u kojoj će Ukić pridjev vrhunskog talenta, zamijeniti onim vrhunskog igrača, a ako će biti tako ulazak na Final 8 bit će ostvaren.

Zagreb- Mravi i u ovu sezonu ulaze bez velikih ambicija, momčad je više manje ista kao i lani, jedino pojačanje je Amerikanac Scott Emerson koji bi trebao dodati čvrstinu pod košem, ali dosad se Zagrebov scouting pokazao kao loš tako da ne očekujem puno od njega. Ivan Tomas je ozlijeđen i baš je to najveći problem Zagreba na početku sezone, jer Litvanac Juknevičius koji bi ga trebao odmijeniti nije ni blizu Ivanove klase. Sve svjetla reflektora bit će uprta u njegovog iznimno talentiranog brata Marka Tomasa koji se ovoga ljeta nametnuo u reprezentaciji. Naravno tu je i Damir Miljković koji je mnogo obečavao, ali je zastao u razvoju. Osim braće Tomasa, tu su i Garme koji će također imati solidinu minutažu. Zagreb ima i 3 velika centra u juniorskoj momčadi, Afrikance Sissoka i Maru, te igrača kojeg već sad mnogi nazivaju novim Krešom Čosićem-Antu Tomića, ali teško je očekivati da bi bilo koji od njih ove sezone mogao imati imalo zapaženiji učinak.
Ulazak među najbolju osmoricu bit će vrlo težak za Zagreb, tim više što igranje u Trnskom nije nikakva prednost za njih budući da su im jedina potpora djeca.

Šibenik-momčad kojom se zatvara hrvatski kvintet, je uvjedno i najslabija. Samo sudjelovanje je već uspjeh, s obzirom na financijsku situaciju i malu potporu grada u tom aspektu. Dovedeni su novi Amerikanci budući da su dvojica-Bailey i Dixon, napustili momčad u prijelaznom roku. Najbolji od njih bi trebao biti Dwayane Broyles koji je u prijateljskim utakimcama postizao oko 20 koševa. Od domaćih došli su Frane Čolak, koji je imao vrlo zapažen učinak u prošlosezonskom izdanju GYL, i brodski playmaker Domagoj Norac. Ako postignu dvoznamenkasti broj pobjeda to će bit veliki uspjeh.


Iako su glavne zvijezde: Igor Rakočević, Scoonie Penn, Slaven Rimac, Davor Marcelić, Marko Maravić.......otišli u inozemstvu tu su novi klinci koji će vjerojatno nadmašiti ranije spomenute. Roko Leni Ukić, Marko Tomas, Damir Markota, Luka Bogdanović, Kosta Perović, Dragan Labović i vjerojatni 1.pick drafta Nemanja Aleksandrov dolaze, neki će već ove sezone biti među najboljima, neki će skupljati iskustva, ali sigurno je da će NBA scouta biti u dvorana diljem Balkana više nego ikad.

Ove godine je nagrada za pobjednika GYL sudjelovanje u ULEB Cupu(Europskoj drugoj ligi), ali već od sljedeće sezone pobjednik će dobiti ulaznicu za elitno društvo Eurolige, čime se zasad mogu pohvalit tek Cibona, Olimpija i Partizan.

Baš su ta 3 kluba u krugu favorita, zajedno s Hemofarmom i Reflexom, dok će klubovi poput Crvene Zvezde, Zadra i Splita vrebati iz prikrajka da se domognu respektabilnog trofeja.

Post je objavljen 05.10.2004. u 22:38 sati.