Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sanjinsvijet

Marketing

KUĆA SA ZLATNIM LANCEM

Kuća (Keizersgracht 268) je dobila ime po zlatnom lancu na fasadi. No, to nije običan zlatni lanac. Postoje različite priče o njegovom porijeklu.

SOBARICA
Vlasnik kuće nije mogao pronaći zlatni lanac. Optužio je sobaricu za krađu. Kada je ipak pronađen, obješen je kao dokaz sluškinjine nevinosti.

PROVALNIK
Druga priča kaže da je sobarica jedne noći bila sama u kući. Ubila je provalnika prerušenog u staricu dok se pokušavao nasilno uvući u kuću. Odala ga je sjena. Vlasnik joj je u znak zahvalnosti poklonio zlatni lanac. Sobarici se to učinilo nedovoljnim, pa je otjerana. Vlasnik je objesio lanac iznad vrata kako bi pokazao svoju ravnodušnost u vezi sobaričine nezahvalnosti.

PLJAČKAŠI
Ova priča je najvjerojatnija. Vlasnik kuće Eliseus Harrel je 1620. godine naručio robu iz Aachena u Amsterdam. Pljačkaši su zaustavili pošiljku. Samo je jedna bala stigla u Amsterdam. Kao podsjetnik, vlasnik je pozlaćeni lanac vezan oko bale objesio na ulazu u kuću. Kuća se umalo urušila za vrijeme renovacije 1991. godine. Zlatni lanac je vraćen na staro mjesto, kao da se ništa nije dogodilo.




Post je objavljen 06.10.2004. u 07:07 sati.