Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Dva nova izdanja Naklade Ljevak

Zagrebačka Naklada Ljevak na tržište je izbacila dva svoja nova naslova.
U nastavku ću vam u kratkim crtama obe knjige predstaviti ali vas i pozvati na promociju jedne od tih knjiga, na kojoj će vam neka, puno stručnija imena od mene, pružiti širu sliku o kakvom se djelu radi.

Pa krenimo...

Dakle, Naklada Ljevak svoju je biblioteku filozofskih djela upravo obogatila hrvatskim prijevodom knjige Strindberg i Van Gogh, koju je poznati filozof Karl Jaspers originalno objavio još daleke 1922 godine.
U knjizi se radi o Jaspersovom pokušaju usporedne patografske analize dvojice poznatih umjetnika (ali i još nekolicine drugih), a knjiga sadrži i Maurice Blanchotov predgovor francuskom prijevodu naslovljen "Ludilo par excellence" kao područje razmatranja, najavljujući da su to medicinski, antropološki, kulturološki i najzad filozofski problemi.

Jaspers promatra poznata imena poput Strindberga, Van Gogha, Hoelderlina, Swedenborga, pa usputno i Nietzschea, te nalazi tragove njihove bolesti (shizofrenije) u njihovim biografijama, patografijama i djelima, što zacijelo dosežu vrhunce europske umjetnosti devetnaestog stoljeća.
Na kraju knjige se nalazi i iscrpan pogovor Danila Pejovića koji rastvara prostorno-vremenske granice Jaspersova promatranja gore spomenutih velikana i njihovih bolesti.

Promocija :



Knjigu Strindberg i Van Gogh će u sklopu Tribine DHK predstaviti urednici Filozofske biblioteke Danilo Pejović i Milan Mirić, književnik Ante Stamać i prevoditelj knjige Željko Pavić.
Predstavljanje će se održati u četvrtak, 7. listopada u 12 h, u Društvu hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7.




Drugi novobjavljeni naslov Naklade Ljevak je knjiga Ogledi o suvremenoj hrvatskoj drami i kazalištu koju potpisuje Ana Lederer. Radi se o teatrologijskoj studiji na temu suvremene hrvatske drame i kazališta koja je izašla u sklopu poznate biblioteke Razotkrivanja unutar koje se objavljuju književno-kritičke i književno-povjesne studije.

Tetrologinja Ana Lederer u devet poglavlja – ogleda, kritički prati kazališna i dramska zbivanja od 1990. do danas, sagledavajući ih u njihovim društvenim uvjetovanostima.
Kroz poglavlja se promišljaju i problematiziraju ključna pitanja dramske i kazališne suvremenosti.
Tekstovi se tako mogu čitati i zasebno, iako tek u cjelini oni zaokružuju konzistentnu interpretaciju suvremene drame i kazališta, znanstveno utemeljenu ali koja ne izbjegava ni polemičke tonove.


Bilješka o autorici


Ana Lederer je diplomirala na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je i magistrirala i doktorirala. Zaposlena je na odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.
Urednica je časopisa Kazalište i biblioteke ITD, Znanje.
Vrsna teatrologinja, objavila je knjigu eseja, kritika i članaka o drami i kazalištu Dobre slučajnosti, monografiju Ivan Raos i monografiju Redatelj Tito Strozzi.
Surađuje kao scenaristica i voditeljica u Obrazovno-znanstvenom programu HTV-a.


Inače, upravo je biblioteka Razotkrivanja u kojoj su do sada osim spomenute studije Ane Lederer, do sada objavljene i knjige Julijane Matanović, Helene Sablić Tomić , Miroslava Šicela, Milovana Tatarina i inih stručnjaka s područja književnosti, prošli je tjedan nagrađena uglednom Strossmayerovom nagradom.





Post je objavljen 06.10.2004. u 13:30 sati.