Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go u knjižnici na Starčevićevom trgu - 01. 10. 2004.

Kada sam stigao u knjižnicu zatekao sam nekolicinu, za koje znam da igraju atari-go. Pretpostavljao sam da će se uključiti u igru. Bili su na computerima i ganjali neke neprijatelje, pucali iz raznih oružja, rušili i ubijali. Što su bolji bili u tome više su bodova osvajali. Odlučio ne ih dirati dok ne dođe vrijeme od 17:00 ili dok ne dođe Zvonko, jer on vodi ovu grupu u knjižnici. Promatrao sam ta 'zanimljiva' ubijanja.
U 17:00 pitali su mene kada će go, a ja im rekoh: 'Kada dođe Zvonko.' Misleći na organiziranu aktivnost, a ujedno sam im predložio:'Ako netko hoće može samnom igrati prijeteljske.' Odjednom se izdvojila grupa njih. Uzeo sam potreban broj granitura, komplet kamenova i tri ploče 9x9. Krenuli smo atari-go na 9x9. Lijepa prigoda da ponešto pokažem od kombinacija, koje su česte u igri.
Stiže i Zvonac. U početku i on igra prijateljske, ali ujedno zapisuje zainteresirane za natjecanje. Prijavilo se desetoro i uskoro kreće igra po kolima.
Od samoga početka u vodstvu se odvojio već uobičajeni Filip Pejanović. U ovoj smjeni (par-nepar tjedni) Filip je dominantna osoba. Stalno pobjeđuje. On bi već trebao preći na igru na standardnu ploču. Zreo je već za prelaz na 25. kyu.
Tibor Pađen, koji je standardno preglasan tijekom igre. Nije dozvolio da se ga omete u osvajanju drugog mjesta.
Konačnu tablicu nemam, a ako je dobijem passt-irati ću je u ovaj post. Zapazio sam malog Patrica Kovačevića. On i njegova starija seka Kristina zamolili su Zvonka da im da jednu ploču 9x9 za doma (za uvjek). Sada imaju ploču, a problem su kamenčići. Predložio sam im zrna kukuruza protiv zrna graha ili žute 10 lipa protiv bijelih 20 lipa. Ova druga varijanta koštala bi 12 kuna, ali ako bi išli na 5 lipa protiv 2 lipe to bi bilo 2,80 kuna. Bila bi to igra bijelih protiv žutih. Patric je danas igrao prvi puta, a bio je pri vrhu tablice na kraju.
Poučan primjer je bio Ilija kojem nije krenulo od početka, pa je reagirao nezadovoljstvom. Zvonac ga je uspio uvjeriti da nastavi s igrom, ali to je bilo samo jedno kolo. Nakon prve slijedeće izgubljene partije napustio je turnir.

Go traži strpljivost i rad. Mladima to nije lako shvatiti, jer se obično ide putavima gdje se lakše uspijeva. Roditelji obično traže ono što djetetu odgovara po njihovoj procjeni. Ja, međutim, znam za uspjehe i u onim aktivnostima koje djeci nisu odgovarale, ali se uspjelo voljom i radom. Čuo sam često ono: ' Nije to za tebe.' To čak i neki pomisle za sebe i odustanu. Svi se plaše prvih neuspjeha. Uspjesi se stvaraju, mada ima i onih koji sami dolaze. Oni koji sami dođu, lako i sami odu, ako se ne ulaže trud.
Slijedeći petak je drugi turnus, a tu je Robert. Pitanje je kada će doći Anići iz Sesveta.
Izvjestio bloger Mladen i uz pozdrav svima


Post je objavljen 04.10.2004. u 13:11 sati.