Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 17.

Pa, nije niti ovaj bio težak. Uobičajen početak bi bio pripremom povratnog udarca na D2. To se radi prvim potezom crnoga na 1.C1.
Bijeli sada treba pokušati uraditi drugo oko na lijevo u kutu, jer na području oko odigranoga C1 može biti samo jedno. Potezom 2.B1 ujedno se ostvaruje nedjelotvornost povratnog udarca, jer nakon pokušaja s D2 bijeli bi imao C2 napadom na oba crna kamena (C1 i D2). Crni treba krenuti onemogućiti stvaranje nekog oka u kutu. Prvo će pokušajem spajanja s A4 odigrati 3.A2. Bijelom ostaje samo da to sprijeći odvajanjem ta dva kamena i igra 4.A3. Crni odigrava 5.B2 uz daljnju prijenju na D2, nakon čega bi malo po malo mogao zarobiti sve bijele kamenova. Time je iznuđen bijeli odgovor 6.D2. Uzimanjem 7.A1 kamena bijeloga crni stvara oblik kojim se ne može raditi dva oka bijeloga. Životna točka bijelome bi trebala biti na B1, ali do nje bijeli ne može doći.
Slijedi još pokušaj bježanja na lijevu stranicu uzimanjem kamena na A4 potezom 8.A5. To crni smiruje potezom 9.B7. Više nema niti izlaza prema gore po stranici.
Sve je riješeno. Bijeli pada. Bijelodano je da, ako bijeli igra 10.C2, crni će 11.B1, bijeli će zarobiti pet crnih igrom na 12.D1. Nekima se ovo čini kao dobro za bijeloga, ali crni odigra 13.B1 i bijeli ne može razdjeliti ovu površinu da bi imao male odvojene površine, što su ustvari dva oka, pa je taj oblik zarobljiv.
Haj škvadro pozdrav od blogera Mladena


Post je objavljen 04.10.2004. u 08:02 sati.