Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Egipatska mitologija

Nut i Geb

Nut, božica Neba i njezin muž Geb, bog Zemlje, bili su toliko tijesno priljubljeni jedno uz drugoga da između njihovih tijela ništa nije moglo postojati. Zbog te tijesne priljubljenosti božica Nut odavno je bila trudna. No, kako između tijela Nut i Geba ništa nije moglo postojati, Nut nije mogla ni svoju djecu roditi. Njihov otac Šu, bog zraka odluči da ova nemoguća prisnost mora prestati, te on podigne svojim rukama tijelo Nut u visine. Ovim Šu omogući život raznim stvorenjima na Zemlji, a božica Nut rodi dva para blizanaca: Ozirisa i Izidu, te Seta i Neftis. Oziris i Izida voljeli su i ljubili jedno drugog, dok je Neftis od početka mrzila Seta već je i ona ljubila Ozirisa.
U trenutku rođenje Ozirisa čitavom Zemljom odjekne moćan glas: «Rodio se gospodar cijelog svijeta!» Oziris je mudro vladao sa svojom ženom Izidom. Ljudima je donio zakone, naučio ih je uzgajati biljke i životinje potrebite za osiguranje hrane, te ih je podučio kako će štovati svoje bogove. Od samog početka Set je bio ljubomoran na Ozirisa, te on u potaji izmjeri Ozirisovo tijelo i načini oslikan pogrebni sarkofag baš po bratovoj mjeri. Naime, mladi Oziris bio je vrlo visok i snažan, a Set je znao da nikome osim njega sarkofag neće odgovarati. Set pripravi bogatu gozbu i na nju pozove mnoštvo bogova, a među njima i Ozirisa. Stane se hvaliti sa prekrasnim sarkofagom i obeća da će ga pokloniti onome kojemu bude pristajao širinom i duljinom. Bogovi stanu redom isprobavati sarkofag, ali je svima bio predugačak, na kraju sam Oziris legne u sarkofag. Set odmah slugama da znak, te oni prekriju sarkofag poklopcem i zabiju ga čavlima, a sarkofag bace u vode Nila.
Izida kada je saznala što se dogodilo njezinom mužu bila je shrvana bolom. Odrezala je svoju prekrasnu dugu kosu, obukla žalobno ruho i otišla tražiti pogrebni sarkofag. Nitko Izidi nije znao reći gdje da traži, a onda ona sretne djecu koja su se igrala uz rijeku. Djeca su vidjela Seta kada je pustio sarkofag niz rijeku Nil i to prenijela Izidi. Izida pronađe sarkofag i otvori ga, no prije toga pretvori se u kopca ptičara i čarolijom udahne život Ozirisu upravo toliko koliko je bilo potrebito da s njim začne sina Horusa. Set je jednom prilikom u lovu pronašao sarkofag s Ozirisovim tijelom, pa ga u srdžbi rastrga na četrnaest komada i razbaca ih zemljom. Izida ih skupi sve, osim onog muškog dijela, te uz pomoć Anubisa boga nadglednika pogrebnog obreda ponovno sastavi Ozirisovo tijelo i pripremi ga za ponovni život (uskrsenje).


Post je objavljen 03.10.2004. u 20:33 sati.