Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moriarty

Marketing

The place to go: Avli

U posljednjih 17-18 godina, otkad zivim ovdje, Toronto je presao is faze bogatog pospanog grada u istinski metropolis. Sjecam se moje prve vecere u Remy's ( jedne nedjelje u ljeto 1987. Hrana je bila cisto OK, negdje oko 11 sati narucim jos jednu casu vina. A konobarica ce, zao mi je ali to nece ici. Ha?!? Pa poslije 11 nedjeljom je zabranjeno tocit alkohol. Uh yebbate! E sad, jedna digresija, u Remy's mi se desila, cini mi se 1991, jedna interesantna dogodovstina. Netko mi je za rodjendan na posao poslao cvijece, balune, donositeljica mi je i otpjevala pjesmicu, a i predala poruku: Meet me at Remy's at 6:30, your Secret Admirer. I ja se pocnem onako samozadovoljno smijuljit. Dodjem gore u 6:35 i unutra me ceka - Shmizla, (a tko bi drugi?). Bili smo dobro raspolozeni, vecera je bila odlicna. Na kraju ja zatrazim racun, a Shmizla je otisla u ladies room. I konobarica mi pridje i kaze da je vecera besplatna. A? "We get here all sorts of weird people, and you are so good looking that we decided to treat you with dinner." ?????????????? "you are kidding me, aren't you?" "No, no, we want you back." Ja onako cijeli zbunjen, napola ponosan, a napola sumnjicav idem se pohvalit Shmizli, koja se upravo vratila, i primijetim slavodobitnicki osmjeh na njenom licu. O, yebbate, sta san popusija.
Dakle, Toronto danas je istinski velegrad, u kom bas svatko moze naci sta zeli. Od interesantnih kvartova za izlaske, izdvojio bi Yorkville (posh), Theathre District, Queen St. West (artsy), College St. (vrlo ziv kvart), Danforth Ave (grcka cetvrt), Bloor Street West (ukrajinska, istocnoeuropska cetvrt) i u manjoj mjeri St Clair (bivsa talijanska cetvrt). Naravno izbor restorana se cini beskrajnim. Jedan od najboljih i svakako najpoznatiji je Joso’s (www.josos.com) ciji je vlasnik Dalmatinac. Sve poznate face iz show biznisa, od Robert de Nira do Mice Trofrtaljke obavezno navrate u Joso’s kad dodju u Toronto. Skup jest, vecera za dvoje, $200 plus. I ja sam bio dosta puta i lijepo se proveo. No moj izbor bi ipak bio Avli (www.avlirestaurant.com) u grckoj cetvrti. Ambijent je opusten, ugodan, petkom i subotom ziva glazba, grcki melos, interijer topao, doduse pomalo kitchy, no ne smeta. Hrana je vrlo dobra. Ako vas vrag nanese tu, obavezno za predjelo uzeti namaze na pitu: Teramosalata i Melitzano. Cijene su vrlo pristupacne, vecera za dvoje $100 plus/minus. Vlasnik je genijalac, tip oko 65 godina, sijed, pony tail, nasmijan. Obavezno ce vam prici i ispuniti sve sta je u njegovim mogucnostima. Par anegdota:
1) Kad smo prvi put tamo izveli prijatelje, proveli smo se izvrsno. Na kraju, dok cakulamo uz Metaxu i grcku glazbu, pridje nam nasmijani vlasnik i pita je li sve bilo OK. Ja kazem da, osim jedne stvari. Really?, what is that? Nismo culi Never on Sunday (Djeca Pireja). No problem, I tip otidje do tria (dva ozbiljnija gospodina na gitarama, i jedna djevojka zaobljene guze na violini) i booom, ta-ti-ta-ta-ta-ta-ta-taa-ta-ta-taa-ta….
2) Prijateljima su u posjetu dosle dvije njene prijateljice. I jednu vecer nas sestoro otisli u Avli, u toku vecere, konobar (grci su brzi kao munje, mozda malo prebrzi) dok je radio flambais poprska (1-2 kapljice) jednu od prijateljica koja je sjedila do mene. Ja ga pogledam i kazem, sta sad? Tip pogleda, kaze, how about Metaxa for everyone? (sest metaxa s porezom i tipom je oko $40, a kemijsko ciscenje oko $6)
3) Jedanput je nas sestoro sjedilo blizu glazbenika. E, sad, Dave je drag i simpatican covjek, dva mjeseca stariji od mene, ciji smo 40-ti rodjendan proslavili dva mjeseca prije rodjendana, tako je Blanca odlucila, kao da ga iznenadi. Doduse ovo sta slijedi nije bilo tada (tok svijesti). Do nas je sjedila jedna punasna 30-togodisnjakinja sa 5-togodisnjim sinom. Mali je vise puta otrcao do jednog od glazbenika (zgodan 60-togodisnjak, lici na Placida Dominga). I Dave izmijeni par rijeci s njom, I kaze “is that his grandpa?” Ona ga odmjeri i kaze “that’s my…. husband”. Uuuuuuuuh, Dave, it’s time to go.

Ma znas sta, mozda oden veceras u Avli.


Post je objavljen 02.10.2004. u 17:06 sati.