Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/djukagovnar

Marketing

HEROJ TITO


Na Dan mladosti, 25.svibnja u Komrovcu se rodio predsjednik Republike Josip Broz Tito.Djetinjstvo druga Tita nalikovalo je djetinjstvima 1000 djecaka iz zagorskih sela gladnih stoljecima. Malo je tada bilo bogatih, a mnogo gladnih. Objesni vlastelini ,bahati trgovci I zupnici imucnih crkava krojili su sudbinu zagorskog kmeta. A od njegove su muke zivjeli. Od njegova rada, znoja, od njegovih zuljeva i krvi.
Cesto bi majcino lice druga Tita naoblacila tuga, Tesko je bilo vezati kraj s krajem. Uz Josipa najmladjega, u kuci je zivjelo jos sestero brace I sestara. Sve je njih valjalo nahraniti, napojiti I odjeniti….
Djetinjstvo, premda surovo I tesko, nikada nije potpuno liseno radosti. Smijeha I trenutaka vedrine. Takvih je trenutaka bilo I u djetinjstvu druga Tita, pa ih jos I sada pamte zivi vrsnjaci, a o nekima od njih pricao je I drug Tito.
Iz tih je vedrih pricica moguce zakljuciti da je duh djecaka Josipa Broza bio nesputan, ziv, uvijek spreman smisliti posalicu, dosjetku ili veselu zamku. To govori I o golemoj radosti prema zivotu, o zelji da se smijeskom POBJEDE SUZE I da se u veselim, makar kratkotrajnim igrama utope svi oni tmurni I teski trenuci….
1917.godine je godina februarske I oktobarske revolucije u Rusiji kada je Lenjin stao na celo nove sovjetske drzave.Tito je u to vrijeme pazljivo pratio dogadjaje , ucio ruski jezik I mnogo citao, shvatio je teznje I ciljeve te divovske bitke koju su vodili Lenjin I Boljsevicka partija. Bio je socijalista, pripadao je socijalistickom radnickom pokretu. Tada nije jos postojao komunisticki pokret, nego socijalisticki. Pripada je tom pokretu I u punoj mjeri je prihvatio ideje o promjeni drustvenog bica I sistema. Njegove misli I djelovanje bili su potpuno u skladu s mislima I djelovanjem radnicke klase u Sovjetskom savezu iako je bio zarobljeni austrijski vojnik!

Cijeli zivot druga Tita bio je velika I slavna bitka. Borio se za socijalizam, za bratstvo I jedinstvo, za samoupravljanje, za mir u svijetu. Borio se protiv sile, protiv blokova I protiv neznanja. Borio se neumorno I divovskom snagom. Narod je, ocjenjujuci velicinu Titova djela rekao jednostavno I lijepo : HEROJ TITO!
4.maja 1980. godine poslije 122 dana teske bolesti u Ljubljani je umro drug Tito. Vijest o njegovoj smrti strelovitom je brzinom obisla cijelu nasu zemlju I citav svijet. Tuga koja je obuzela sve ljude bila je duboka I potresna. Nemjerljiva. Kao sto je bila I ljubav prema Titu!

Covjeku se Tito moze svidjeti ili ne. Mnogima se ne svidja. Covjeku se 20.stoljece moze svidjati ili ne. Mnogima se ne svidja. Ali oni idu zajedno, covjek I stoljece….
Bilo je puno razloga da se napise ovaj tekst…bilo ih je previse…nakon jucerasnjih nehumanih,istrebljujucih,ne civiliziranih te sjebanih nastupa mladih brodskih suprotnosti zeljnih dokazivanja svoje kulture I vidjenja…preostalo nam je udaranje po slovima i brojkama na tastaturi…ostali smo paralizirani … .iako…svjesni da zivimo u brodskom *bronxu* ..nije nam jasno…



Danijela i Olja

Post je objavljen 02.10.2004. u 14:38 sati.