Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Kako otici u Kanadu

Postoji vise kategorija, ja sam se prijavila kao "skilled worker". Na donjim linkovima (svi na centralnom websiteu kanadskih imigracijskih vlasti, click "home") je opci uvod u proces i kategorije. Kanadjani boduju prijave, morate prebaciti neki prag da bi vas uzeli u obzir. Boduju se godine, struka, obrazovanje, radno iskustvo, znanje jezika (engleskog i francuskog), cak i imate li rodjake u Kanadi (to je plus) itd. Na ovom linku mozete izracunati koliko bodova imate: Skilled worker self-assessment.

A newcomer's introduction to Canada and Immigrating to Canada

Ovdje su prijave za ljude s profesionalnim iskustvom:

Applying as a skilled worker

I ovo je prvi formular koji sam skinula i ispunila:

Application for permanent residence in Canada

Sve formulare skinula sam s neta, sakupila potrebne dokumente, prevela, ovjerila, uplatila, poslala u ambasadu u Becu. Kako sam imala visoku ocjenu (izgubila sam samo "rodjacke" bodove jer nemam nikog ovdje), nisu me ni zvali na intervju. Kao onda americku stipendiju, tako sam i kanadsku vizu dobila "dopisno", nakon nekih 8 mjeseci, premda nisam imala osigurano radno mjesto, tj. nitko me nije sponzorirao. Ovo je vazno--jasno da je najlakse ako mozete naci posao unaprijed i firma vas sponzorira. Ja sam zeljela potpunu slobodu i uputila se bez posla, sto je riskantno, i sad ne bih nikome preporucila, ali u mom slucaju je ispalo dobro.

Ukratko, moj slucaj je vjerojatno nesto neuobicajen, puno je znacilo to americko iskustvo, svi ostali visokoobrazovani useljenici iz istocne Evrope koje sam srela proveli su po dvije i vise godine cekajuci na vizu.

Morate donijeti odredjenu svotu novca, nominalno koliko je potrebno za prezivjeti 6 mjeseci (10 000 dolara). Ako vas zanima Québec, morate ispuniti druge formulare, on ima odvojenu useljenicku ovlast: Immigrating to Quebec as a Skilled Worker


Post je objavljen 30.09.2004. u 19:22 sati.