Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/scura

Marketing

ALBANIA - part 2: Albanci



Albanci su nevjerovatni.
Nitko, tj. skoro nitko ne govori engleski. Uglavnom govore talijanski. I to izvrsno. Nisam mogla vjerovat da ce me znanje talijanskog opet dodatno zaposliti :-)))))
Da, glumila sam prevoditelja. Norvezani ne govore talijanski.

Cak ni konobari ne govore nijedan jezik. A Albanija nastoji razviti turizam (nakon sto se rijesi smrada, naravno, i ako ga se rijesi...)
Btw, ja sam naucila i malo albanskog :-))) – dovoljno da me konobari razumiju. I sobarice :-)...

U hotelu smo im odmah prvi dan popili sve zalihe kave. Drugi dan im je nestalo cak i vina! A onda su poceli uciti nesto o turizmu :-))))

Prvo sto sam primjetila da te svi nakon par recenica progovorenih s njima nude cigaretama. A onda sam skontala! KAD ZASLUZIS NJIHOVO POVJERENJE I NAKLONOST ponudit ce ti cigaretu – to je znak da im se uistinu svidas!

Albanci uzasno smrde! Bar ovi u Shkoderu. (ipak ne svi... ali uglavnom).
Meni je u svakom slucaju svako malo bilo zlo, ali sam se morala suzdrzavat.
Al sam bar dosla do zakljucka zasto!
U Shkodru imaju struje samo 6 sati na dan (osim u nasem hotelu koji ima generator – uzasno bucan :-)). Ako obitelj ima 7 clanova – to znaci da se svaki clan obitelji tusira i pere svako 7 dana!!! Jer jednostavno nema mogucnosti!
Telefonske linije jednostavno ne postoje. Al zato svi imaju mobitele!
O internetu da ne govorim. Nemaju ga cak ni na Sveucilistu! Iako u gradu ima par internet-centara (sa jednim do max. tri kompjutera!)

Sto se tice struje, ta redukcija je samo u Shkodru. Naime, cijeli grad je posvađan sa Tiranom – i uporno odbija placat struju. Zbog POLITICKIH razloga. Glupo, znam. Ali oni su izrazito ponosan narod!
I vec dugo pate u mraku zbog toga!


Post je objavljen 30.09.2004. u 17:03 sati.