Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Amulet papirusovog žezla

Namjena ovog amuleta bila je da pokojniku vrati snagu i obnovi mladost i na dan sahrane pokojniku se stavljala u ruke. U najranijem razdoblju ovaj amulet pokojniku je u ruke stavljao sam bog Toth. Sam amulet papirusovog žezla (wad) predstavlja moć Izide koja je ovo žezlo dobila od svog oca, muža božice Renenet. Božica Renenet smatrala se pokroviteljicom obilne žetve i hrane.

Amulet ljestvica

U grobnicama Starog i Srednjeg Carstva često su pronalaženi mali drveni predmeti u obliku ljestvica. U tekstovima iz grobnica faraona Unasa i Pepija jasno se da pročitati kako drevni Egipćani vjeruju da je dno nebesa, zapravo nebo ovog svijeta, napravljeno od željezne ploče, pravokutnog oblika, čija se četiri kuta oslonjena na četiri stupa podupirača koji predstavljaju četiri strane svijeta. Na toj željeznoj ploči žive bogovi i blaženi pokojnici, a cilj je svakog dobrog Egipćana da baš tu ode nakon smrti. Na nekim svetim mjestima, na vrhovima planina, rub te željezne ploče bio je tako blizu ovom svijetu da su za uspon bile dovoljne samo malo veće ljestvice. Egipćani su vjerovali da su takve ljestvice bile potrebne i samom Ozirisu da bi se popeo na nebo. Ljestvice mu je napravio bog Ra. S jedne strane ljestvica stajao je Ra, a s druge Horus sin Izidin, te su obojica pomogli Ozirisu da se popne u nebo.

Amulet dva prsta

Ovaj amulet, koji predstavlja dva prsta (kažiprst i srednji prst), zapravo predstavlja Horusove prste kojima je on pomogao svom ocu Ozirisu da se popne po ljestvicama na nebo. Ovaj amulet mogao se naći na tijelu pokojnika koje je bilo omotano zavojima (mumija).



Post je objavljen 29.09.2004. u 20:42 sati.