Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Hannibal Lecter čudovište stoljeća
Hannibal Lecter jedan je od najmonstruoznijih književnih (potom i filmskih) likova suvremene svjetske pop-kulture. Zastrašujući karakter u kojem se spaja najodvratnija nastranost ljudske prirode (kanibalizam) s genijalnim umom, stvoren je u mašti američkoga književnika Thomasa Harrisa (1940). Psihijatar i psihopat u jednoj osobi prvi se put pojavio kao epizodni lik u Harrisovu romanu "Crveni zmaj" (1981), ali je u punoj snazi zaživio tek u planetarnoj, u milijunskim nakladama prodanoj uspješnici "Kad jaganjci utihnu" (1988). Taj se roman sutra objavljuje kao deveti krimić drugoga kola Večernjakove biblioteke, pa će naši čitatelji lako moći provjeriti zašto je ugledni "Washington Post" za autora "Jaganjaca" napisao: "Thomas Harris jednostavno je danas najbolji pisac napetica".

Tko je autor minuciozne psihološke proze, besprijekornoga spoja krimića i horora, u kojoj u potrazi za serijskim ubojicom mlada istražiteljica FBI-a Clarice Starling "surađuje" s manijakalnim ljudožderom dr. Lecterom? Zasjenjen globalnom popularnošću vlastite književne kreacije, "otac" kanibala Hannibala, samozatajno se kloneći svjetala pozornice, i sam pridonosi manjku informacija o svom životu i djelu: nerado daje novinske intervjue, rijetko se pojavljuje u javnosti, ne odašilje medijima obavijesti iz svoje književne radionice... A iz te su radionice dosad izišla četiri romana, sva četiri bestseleri, sva četiri s uspjehom ekranizirani.

Za razliku od većine pisaca književnih hitova koji kao iz rukava svake godine istresu novu knjigu, Harris piše sporo, pedantno godinama bruseći svaki detalj.
Prvi roman, "Crna nedjelja" (1975), bavi se danas dramatično aktualiziranim problemom terorizma. Šest godina kasnije izlazi "Crveni zmaj", uvodeći lik "čovjeka s jedinstvenom predodžbom o tome što je dobar mesni odrezak". Nastavak "Jaganjaca", naslovljen "Hannibal", pojavio se 1999. g., ubrzo također postavši predložak za uspješan istoimeni film u kojem je, kao i u "Jaganjcima", briljirao Anthony Hopkins. Film "Kad jaganjci utihnu" ušao je u povijest kao treći kojemu je uspjelo u svih pet glavnih kategorija osvojiti Oscara (najbolji glumac i glumica, najbolji scenarij, najbolji redatelj, najbolji film u cjelini).



Post je objavljen 29.09.2004. u 18:18 sati.