Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Borba Horusa i Seta

Horus, Heru – p – khart, sin Izidin čarobnjački je začet od majke Izide i oca Ozirisa. Naime, Izida je po svaku cijenu željela mužu Ozirisu podariti nasljednika. Već od rođenja Horus postaje žrtvom spletki svoga strica Seta, majčinog brata, koji je ubivši mu oca Ozirisa zauzeo prijestolje.
Izida se skrivala u močvarama gdje je i rodila sina Horusa, nasljednika prijestolja. Kako Set nije nikako mogao u svom obliku prodrijeti u močvaru, pretvori se u zmiju i pronalazi malog Horusa. Izida je nenazočna i Set nesputan smrtno truje malog Horusa. Pronašavši svog sina na umoru Izida je očajnički zakukala tako da se njezin vapaj čuo sve do «Barke od milijun godina». Iz nebeske barke prvi je čuo vapaj Toth. On se odmah spusti i kada je vidio da magijske moći Izide nisu dovoljne za spas djeteta, ponudi on pomoć svemoćnog Raa.
Ra zapovijedi da sunčeva barka miruje na nebu, dan ostane tako dugo produžen dok bogovi nisu pronašli magijsku formulu za izlječenje Horusa. Formulu je pronašao sam Toth i on uspijeva izliječiti Horusa. Od tog trenutka Ra i Oziris preuzmu zaštitu mladog Horusa jer postalo je jasno čak i bogovima da ako Horus umre, zle i mračne sile mogle bi razoriti svijet. Kao dječak Horus je prikazivan kako siše palac, obrijane glave s koje pada dugi uvojak (simbol mladosti kod Egipćana), ali već tada Horus ima krunu na glavi. Kako Horus raste, njegov otac Oziris često dolazi iz carstva mrtvih kako bi sina podučio borbi i vještini ratovanja. Mnogi bogovi i božice Horusu stoje na raspolaganju i svrstavaju se u redove njegove vojske. Horus juriša u prvim redovima svoje vojske i dobiva nadimak Harendot – osvetnik svoga oca.
Mit dalje priča o teškim borbama koje vode Horusova i Setova vojska. Kad god bi Horus sa svojom vojskom uništio Setovu vojsku, Setu bi uvijek pošlo za rukom ponovno podići svoju vojsku. Tim borbama nije se vidio kraj, pa Set odluči iznijeti spor pred sud bogova. Rasprava se oduži na osam godina, ali je odluka odugovlačena iako su mnogi bogovi skloni Horusu i pripada mu zakonom nasljedstvo. Kako odluka nije donesena dogovoreno je da se bogovi pretvore u nilske konje i pod vodom ostanu tri mjeseca. Pod vodom Izida, u namjeri da pomogne sinu, zakači Seta harpunom, ali ga i pusti. Ovo razljuti Horusa i on ubije vlastitu majku odsjekavši joj glavu. Sada Horus naljuti bogove i prisiljen je pobjeći u planine. Za njim u potragu dade se Set, pronalazi ga, iskopa mu oči i zakopa ih. Prema mitu iz Horusovih očiju niknuli su cvijetovi lotosa (simbol ponovnog rođenja i sunca kod drevnih Egipćana. Set se vraća bogovima, ali niječe da je pronašao Horusa, ali Hator mu ne vjeruje i ona pronalazi Horusa ranjenog i slijepog. Hator je Horusu očne duplje zaliječila gazelinim mlijekom i vratila mu vid. Napokon sud donosi presudu u korist Horusa, ali se time ne miri Set. Set je okovan i zapovjeđeno mu je da mora zauvijek štititi Ozirisovu lađu od udara oluje i vjetra, a Horus postaje gospodar Gornjeg i Donjeg Egipta prozvan Heru – neb – taui (gospodar dviju zemalja).
Mit dalje priča da se Horus vjenčao s božicom Hator – božicom veselja, ali je uz nju imao i mnogo smrtnih žena. Mit priča i o četiri Horusova sina koje je imao s božicom Izidom (majkom !?), a oni su bili čuvari četiriju strana svijeta. Nakon njega svi egipatski faraoni uzimaju titulu «živi Horus».


Post je objavljen 28.09.2004. u 22:08 sati.