Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Esterajhersko (ne)znanje

Daklem, stvarno se ne mogu načuditi tome kako Esterajheri nemaju pojma o svome jeziku (i rodu) i općoj kulturi (hm, ne znam gdje bi se to još moglo naučiti u vrijeme specijaliziranih znanja, ali dobro).
Jučer je njihov bivši skijaš i nacionalna zvijezda Armin Assinger postavio u Milijunašu kvalifikacijsko pitanje za dolazak na stolicu. Stvarno se ne mogu točno sjetiti pitanja, ali dobro znam da se radilo o razmještenim vrstama riječi koje je trebalo posložiti po redoslijedu označenom sa subjekt, predikat, objekt u akuzativu i zamjenica ... a rečenica je otprilike glasila: "Mi smo vama donijeli ribu". I ja to poslažem za 5-6 sekundi pred telkom u bolovima od nekog prokletog prirodnog soka od cikle iz DM-a, hraneći djevojčicu i čekam...
Pojavi se ploča s rezultatima i mislim si, ajde da vidim jesam li brža ili sporija od geborene šprehera ... a kad ono ... ne da sam brža nego NITKO nije niti pokušao odgovoriti, nitko nije znao od deset kandidata ... Svi se ponosno smješkaju, kao ono, eto nitko ne zna, pa je onda to fora, Arminu lagano neugodnjak, pa promrmlja nešto u stilu da vjerojatno to ipak ljudi znaju samo ne pod tim nazivima (???) i pod pritiskom (???).
Eto, samo još jedan detalj općeg obrazovanja bivših nam vladara...očito takvo znanje nije presudno za "bolji život" nacije. Ali to nije ništa novo. Obično su nam Ameri tu na piku, ali eto, ima još takvih primjera. Najsmješnije mi je bilo kad je Michael Moore (na stranu što inače mislim o njemu) za svog posjeta Beču opisivao svoje sunarodnjake kao hrpu neobrazovanih bedaka koji pojma nemaju gdje je Austrija. Rekla bi moja frendica (Imoćanka): " A jesi našo crkvu di ćeš Boga molit"). I stvarno koliki broj esterajhera zna gdje su im bliži i dalji susjedi? To je očito neka fama bivše Monarhije i europske kulture i nasljeđa, ali malo toga oni znaju o tome. Samo ono što im služi da bi dobro tržili pod kapom kulture. Naravno, krug intelektualaca je tu izuzet i Beč je definitivno ko što oni vole reći nešto drugo (Wien ist anders). Ali ono što nazivamo prosječnim građaninom ovdje je osoba definitivno manjkavog obrazovanja, polupismena i prilično neinformirana.
Možda su neasocijativnot i germanska ograničenost i dovele do poznatog reda i preciznosti kao prepoznatljive karakteristike tog podneblja. Daklem, narode, manje pametnjakovića koji uvijek sve najbolje znaju, pa nek svatko radi samo onaj mali dio koji donekle zna, ne petlja se u sve i svašta i eto recepta za red i funkcioniranje u državi...
Teško, teško, naročito u zemlji gdje se u većini krajeva već rađaju s "malom maturom".

Post je objavljen 28.09.2004. u 15:27 sati.