Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Upravo ste otplatili jedan kredit - odlično! Odmah uzmite novi - zadnji korak u osobnim financijama

Nema boljeg trenutka za početak stvaranja bogatstva nego kad konačno otplatite neki kredit. Bez obzira da li je to bilo 6 čekova ili 6 rata putem kartice. Ono što je ključno je da ste vi fakat mogli tih 6 mjeseci odvajati cca 400 kn ili koliko je već rata iznosila i preživjeli ste;) Sada samo nastavite i dalje odvajati tih istih 400 kn u neki fond, životno osiguranje, stambenu štednju, EUR-e, bilo šta.
To ne bi trebalo biti naročito teško jer ste se zadnjih 6 mjeseci prilagodili tome da imate 400 kn manje. Ostanite u tom raspoloženju i uspjeh je zagarantiran.

Već sam više puta spominjao trajni nalog. Odlična stvar za nas koji nismo disciplinirani;) Banka vam uzme lovu i prije nego ju vi sami stignete "uštediti". A znamo kako smo vješti u štednji, jel? Ključno je prevariti samog sebe odnosno svoj um koji nas stalno tjera da potrošimo sve što imamo i još malo više...

Male stvari na kraju jako puno znače. Nije važno da li ćete uštedjeti 100 kn, 1.000 kn ili 10.000 kn. Najvažnije je da promjenite svoj stav prema novcu. Da ne trošite više nego što imate nego da ulažete, štedite i povećavate svoje bogatstvo. Na početku je komplicirano - kao da jedete desnom rukom, a ljevak ste. Kasnije sve to ide automatski baš kao što sada automatski trošite minus, čekove i kartice;)

Kad sredite svoje financije počet će dolaziti sve više love. Nemojte odustati samo od štednje samo zato jer ste izračunali da vam treba 254 godine i 3 mjeseca da si kupite stan ili auto. Kad se izvučete iz dugova i počnete sakupljati svoje bogatstvo stvari bi se trebale početi ubrzavati. Vaš novac će početi raditi za vas umjesto protiv vas. Više nećete plaćati parsto kuna kamate svaka tri mjeseca radi korištenja minusa već ćete pametnim ulaganjem zaraditi parsto kuna itd. itd.

Morao sam se osvrnuti na osobne financije jer ako ne možemo dovesti u redu svoju jednu fiksnu plaću i mjesečne troškove kaj bi tek od firme napravili? Bankrotirali bi nakon dva mjeseca! U firmi nema fiksnih mjesečnih prihoda - barem ne na početku i s lovom trebamo biti posebno pažljivi.

Post je objavljen 28.09.2004. u 08:00 sati.