Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/massa

Marketing

Demode o modi

Praćenje modnih trendova je izgleda jedan od preduvjeta da bi se uvrstilo među cool people. Iz nekog razloga je bitno znati je li trenutačno crna crna, ili je možda ljubičasta nova crna. Koje boje se nose po ljetu, koje po zimi, a koje trećeg tjedna jeseni prije podne. To je navodno izraz nečije originalnosti i stila. Što je zanimljiva teza s obzirom da ono što se trenutačno smatra stilom dolazi kao input s modnih pista, preneseno fashion tv-om i časopisima čija je jedina namjena govoriti ljudima što je trenutačno njihov stil. Naravno ono što je trenutačno hot, iduće sezone će biti not, jer zašto bi itko kupovao novu kolekciju, ako će ona biti ista kao stara. Ponavljanje jednostavno nema financijskog smisla. Pogotovo kad postoje tako divni i efikasni mehanizmi uvjeravanja potrošača u genijalnost i alternativnost main stream dizajnera. Ma u stvari šta njihovu, čitatelji su u stvari znali i sami da je to in. Gotovo pa i prije nego su vidjeli slike. A ta genijalnost je zbilja impresivna, pogotovo što se ženske mode tiče.

Tako osim krzna po kojem leti drvlje i kamenje, iako većini ne bi smetala pokoja bunda u ormaru kad bi si je mogli priuštiti, u pravilu možemo vidjeti i npr. odjeću od obojane medicinske gaze, često i s izrezom dovoljno velikim da materijal nije ni bitan. Ovo se smatra velikim dokazom dizajnerove genijalnosti, kao da je on izmislio gole sise manekenke, koje se tu u stvari prodaju. Dobro on joj ih je eventualno kupio, kad je pustivši je iz kaveza nakon antirutine vještice iz Ivice i Marice, zaključio da joj nedostaje i ponešto što je još uvijek prisiljen trpiti na njenom kosturu. Ali to ga ne čini umjetnikom ništa više nego što ga keširanje par miliona na aukciji slika čini Picasso-m.
Tu su i haljine koje ne trpe nošenje donjeg rublja. Što ima svojih čari, ali tipično ne u očima ciljane publike. Nasumično prišivanje komada materijala, koje također djeluje kao da je došlo iz priče o prnjama zle vještice, idijotske konstrukcije za nošenje na glavama i hrpa drugih stvari koje djeluju kao da će se raspasti ako ispadne jedna pribadača, a čija praktična vrijednost bi zalazila u negativno kad bi tako nešto bilo fizikalno moguće.

Muška scena prema tome djeluje poprilično pitomo. Vjerovatno zbog njene tradicionalno manje sklonosti gutanju tuđih sranja. Postojali su istina pokušaji da se uvedu npr. muške haljine. Vjerovatno nastale kao produkt podsvjesne želje dizajnera da obuče svog dečka u tako nešto i osjeća se zbog toga manje homoseksualcem. Ali nisu zaživjele među masama. Možda ako plate dovoljno Beckham-u da to postane dio "njegovog" originalnog "metroseksualnog" stila i bude nešto od toga. Kad sam već kod Beckham-a koji je također dio mašinerije za prodavanje mode, njegova spremnost da se za lovu prepusti u ruke stilistima i frizerima i tako razvije "vlastiti" stil se iz nekog razloga svrstava pod hrabrost. Pa sad možda i jest hrabrost kad to napravi anonimac iz kvarta i takav uđe u birc koji je okupljište lokalnih skinheads-a. Ako to ponovi nakon izlaska iz bolnice, čak se može nazvati i beskompromisnim sljeđenjem životnih principa. Ali kad Beckham da, da mu nalakiraju nokte i smuljaju nekakvu frizuricu i takav ode na neko mondeno mjestašce, okružen gorilama od tjelohranitelja i ulizicama koje i u snu mogu čuti zveckanje njegove love, a sve to pod budnim okom kamera onih koji su to od početka željeli prodavati kao novi stil, onda to nema neke veze s hrabrošću. Nema čak veze ni s nekakvim ekstremizmom. S obzirom da se u blizini vrlo vjerovatno nalazi tip u štiklicama i haljini, s full make-up-om i kosom do polovine leđa svezanom u punđu. Ali on se ne zove David Beckham, a boss-ovi modnog bussiness-a, barem zasada takve stvari vole vidjeti samo u svojim hotelskim sobama, a ne i u svojim kolekcijama. Pa je on freak a ne heroj novog doba.

Neki trendovi naravno ostaju i duže vrijeme. U pravilu oni pozitivni kao nošenje opanaka. Istina nešto stiliziranih, sa špicem u većoj ili manjoj mjeri zapeglanim prema naprijed, ali s još uvjek nepogrešivim pedigreom. Drže se na top listama nošenih već godinama. Baš me zanima da li mad i svojoj dragoj govori da mu ne ulazi u kuću u opancima, kad već prema njima ima averzije silne? Ili je i on hrabar samo kao Beckham? Što se ostalih tiče... ko zna. Možda će ovog proljeća fuksija biti nova plava, a skaj opet biti nova koža.U svakom slučaju ljudi u trendu mogu očekivati još jedno bacanje prošlogodišnje garderobe i trošenje smiješnih cifara na novu, ako žele slijediti originalnu ideju koju će nekako dobiti baš u vrijeme pretstavljanja novih kolekcija.

Post je objavljen 27.09.2004. u 22:53 sati.