Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Ra i Horus

Ra je najvjerojatnije bio najstariji bog kojeg su drevni Egipćani obožavali i njegovo ime seže daleko, jako daleko, u tako daleko vrijeme (Athumanunh to zove – Vrijeme prije samog Osvita vremena ili Praskozorje vremena) da mu je značenje nedokučivo i zauvijek ostalo nepoznato. Za Egipćane je vrijeme počelo onog trenutka kada se Ra u stvaranju pojavio nad obzorjem u obličju Sunca, a čovjekov je život uspoređivan s njegovom svakodnevnom putanjom još od najranijeg vremena. Egipćani vjeruju da Ra plovi nebom u dvjema barkama (matet i sektet). Od izlaska do podneva Ra putuje u matet, a od podneva do zalaska Ra putuje u sektet. Dok izlazi (rađa se) Raa napada strašna i moćna zmija Apep, personifikacija zla i mraka. Ra se borio s ovim čudovištem tako da ga je pogodio strijelama koje su spržile Apepovo tijelo. (nešto slično događa se kasnije i u borbi između Horusa i Seta)
Međutim, pored Raa, u ta davna vremena postoji i bog imenom Horus (Athumanunh skreće pozornost da to nije bog koji je sin Izide). Dakle, radi se o bogu čiji je simbol ptica sokol (Irihor) odnosno prvi živi stvor koji se pojavljuje na zemlji. Tog sokola ili Horusa Egipćani slave također kao boga sunca, a kasnije dolazi do zbrke (u početku toj zbrki nasjeda i Athumanunh) gdje se ovaj bog pobrkao s Izidinim sinom Horusom.
Horus poprima slijedeća obilježja: Heru – ur, Heru – merti, Heru – nub, Heru –hent –hat, Heru – hent – an – maa, Heru – khuti, Heru – sam – taui, Heru – hekenu i Heru – behutet.
Athumanunh Izidinog sina razlikuje tako što ga nazove Heru – sa – Ast – sa – Asar (Horus sin Izide sin Ozirisa) ili Heru – p – khart (Horus u naručju svoje majke).


Post je objavljen 27.09.2004. u 22:27 sati.