Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Sredite svoje osobne financije - korak 2

OK. Hrabro ste se suočili sa svojim financijama. Pogledali ste stvarno stanje na tekućem računu, deviznom računu, zbrojili lovu u novčaniku i otprilike znate koliko mjesečno minimalno morate potrošiti.
Sad biste trebali napraviti godišnji plan. Ako imate excel super, ako nemate poslužit će i običan bijeli papir sa 12 kolona (mjeseci)
Prepišite svoje prihode u svaku kolonu, uključite i božićnicu u 12 mjesecu, regres u 6, nagradnu plaću, povrat poreza koji ćete (možda) dobiti sljedeće godine.
Ispod toga prepišite ove fiksne troškove koje morate platiti svaki mjesec s time da povećajte troškove grijanja tijekom zimskih mjeseci.
Dolazi najteži dio. Da vi sami odlučite koliko novaca zaista želite potrošiti, a koliko želite uštedjeti odnosno zatvoriti svoje dugove po karticama, minusima i kreditima. Ovaj dio je ključan. Ne smijete biti prestrogi jer ćete odmah odustati, a ako ste preblagi nikad nećete ništa uštedjeti niti vratiti dugove. Pod potrošnju uključite hranu, odjeću, telefon, rođendane (to mnogi zaborave), godišnjice, svadbe, ljetovanje, registracija auta, godišnji porez za auto, osiguranje stana, itd. itd. Ubacite troškove u odgovarajuće mjesece. Ono što bi se trebalo dogoditi je da ćete u nekim mjesecima biti u plusu, a u nekima u minusu. Nema veze, možete pokušati uštedjeti svaki mjesec i pripremiti se za veće izdatke (ja nisam uspio) ili unaprijed računati na to da ćete registraciju auta opet platiti u ratama;) Kako je vama lakše. Morate se osjećati zadovoljno i inspirirano kad napravite plan. Pazite VI odlučujete koliko ŽELITE potrošti na hranu, benzin, odjeću itd. itd. Ukoliko želite malo više potrošiti na obleku - smanjite hranu (ili benzin;)) Najbolje je da sami napravite plan koji vi razumijete i koji možete slijediti. Forma nije toliko bitna koliko je bitno da obuhvatite sve troškove i da to rastegnete na barem godinu dana.

Kako napraviti plan i izdržati do kraja, odnosno slijediti ga?

Bez obzira na to koliko će malo ljudi napraviti svoj godišnji plan još je manje onih koji će ga slijediti. Slabi smo. Stalno nam se događaju "nepredviđene" situacije, bla, bla, bla,... Napraviti plan je pljuga kao što ste i vidjeli iz primjera.
Strogo ga slijediti je puno teže, ali ne i nemoguće. Otkrit ću vam par "tajni" kako se natjerati da ispunite plan.
Recimo da ste u minusu cca 6000 kn. Vaš je plan izaći iz minusa do kraja godine tako da potrošite 500 kn manje svaki mjesec odnosno taj dio kao fol štedite! Ako skinete tih 500 kn i npr. stavite ih u investicijski fond (ili kupite EUR pa stavite na devizni ili nešto treće) i u njemu skupljate lovu dogodit će se da ćete ipak ući u minus do kraja. NEMA veze, na kraju godine će u investicijskom fondu biti i više od 6000 kn i zatvorit ćete svoj minus od 6000 kn. Ali što ako fakat imate problema s novcem, a disciplina je riječ koju oduvijek mrzite? Lako se može dogoditi da će vam "zatrebati" lova iz fonda i vrlo vjerojatno će brzo ishlapiti, a minus će ostati :(
U tom slučaju predlažem sljedeću ideju: Kada vam sjedne plaća, isti dan otiđite u banku i recite im da vam smanje minus za 500 kn. Neka vam dozvoljeni minus sada bude 5500 kn. Ako ste u pravoj banci ovo ne bi trebao biti problem. I onda nastavite trošiti kao i do sada:) Naravno sljedeći mjesec smanjite za sljedećih 500 i tako dok ne dođete na 0 (nulu). Kad to uspijete upravo ste sami sebi dokazali da možete postati jako bogati. Čestitam!

Post je objavljen 27.09.2004. u 20:33 sati.