Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filologanoga

Marketing

dokUmentokUglanje

Gledali smo Bowling for Columbine Michaela Moora (bio na HRT neki dan pa smo podgrijali). Odličan. Impresionira dokumentarac snimljen filmskom kamerom --- sama tekstura slike izgleda drugačije. I priča, čist napeta. Slikovni komentari, glazba, dinamičnost. Sugovornici izvrsni --- Marilyn Manson i lokalni šerif iz Flinta, Michigan jako su lucidni. Moore totalni antiheroj, debel ko pajcek, neuredan, u traperu, s bejzbol kapicom --- krele na kvadrat. Vele da zbog toga uspijeva --- svi ga smatraju idiotom pa mu svašta kažu. Film je, naravno, vrlo tendenciozan, angažiran, antiamerički --- protiv rasizma i kapitala, i pumpanja koje ide tome u korist. Strašno je bijedna žena-glasnogovornica koju u centrali K-Marta pošalju da "smiri" Moora i dečke iz Columbinea koji su ostali invalidi kad su ona dvojica pucala. Biti glasnogovornik znači da ti plaćaju da lažeš i budeš licemjer ("u interesu firme", a?). Ni TV reporteri ne prolaze dobro --- isti su takvi, samo medijski spretniji. Neobičan kontrast SAD i Kanade. A u svemu tome, autor rieliti-serijala "Murja" (The Cops --- uživo hvataju opasne crnce kriminalce) ponavlja Waltera Benjamina, dakako neznajući: "Naše gledaoce ne zanimaju događaji u svijetu, zanima ih ono što se zbiva u susjedstvu. Ne znam zašto je to tako, ali je tako." I kako emisije o toleranciji i suradnji ne bi išle dobro kao emisije o nasilju i krvi.
A Mooreov je cilj da se zapitamo: je li to sve zbilja istina --- ili se to samo Oni, Powers That Be, trude uvjeriti nas da je to istina.
I nema smisla to gledati zlurado, u stilu "glupi Ameri". Zamislite našeg Moorea kako usred Otoka kraj Sinja snima emisije o ustašama. Uključujući dječicu u U-uniformama i curice na Thompsonovu koncertu s crnim kapama. I sve ih provocira u zdrav mozak.
Ili tako nešto na temu odvratnih Slovenaca, prljavih Cigana, Kineza...
Frka, a?

Post je objavljen 27.09.2004. u 00:45 sati.