Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Grčka mitologija

Maja (grč. Maia – kćer titana Atlasa i morske nimfe Pleone, Maja je majka boga Hermesa)

Živjela je u Arkadiji, a tu se u nju zaljubio Zeus. U pećini planine Kilene rodila je Zeusu sina Hermesa. Hermes je bio glasonoša bogova i bog trgovaca, hodočasnika, govornika, takmičara i liječnika. Međutim, osim njih, bio je i bog varalica i lopova istodobno. Kako je Maja bila smrtnica, nakon smrti Zeus je prenosi na nebo, a zajedno s njom i šest njezinih sestara. Sve ih je pretvorio u sjajne zvijezde zviježđa Vlašića (Plejade).
Imena Majinih sestara: Meropa, Elektra, Tajgeta, Alikona, Kelena i Steropa. Kad su njihove sestrične Hijade umrle od tuge za mrtvim bratom Hijantom, Majine sestre redom su si oduzele život.
U mitovima pored Maje značajniju ulogu imaju: Meropa kao žena Sizifova, Elektra majka kralja Dardana, praoca Ilija, utemeljitelja legendarne Troje. Tajgeta je majka Lakedemona prvog spartanskog kralja. Meropa je na nebu teško vidljiva jer se srami što se udala za Sizifa, a Elektra, žalosna zbog razaranja Troje, raspustila je svoje predivne duge kose i luta nebom. Povremeno Elektru možemo vidjeti kao kometu.


Post je objavljen 26.09.2004. u 21:51 sati.