Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Nikad dovoljno o vizama!

Blog LA Woman podsjetio me da naglasim jos jednom razliku izmedju statusa stranih studenata i radnika u USA. Ovi potonji, ukoliko su dosli s H-vizom (i jos neke manje ceste kategorije), podobni su smjesta za zelenu kartu, obicno poslodavac bude sponzor. Proces u prosjeku traje 2-3 godine, mozda dulje, gotovo nikad krace. Ako u medjuvremenu izgubite ili promijenite poslodavca, sve se pocinje ispocetka. Dakle, kako je i Natasha rekla, prakticno si na milosti i nemilosti sponzoru dok ne dobijes papire.

Strani studenti stizu s F ili J vizama i nepodobni su za zelenu kartu (ovo ukljucuje i igranje green card lutrije). Stovise, sve te godine koje provedete na ovim vizama uopce se ne racunaju u vas "residence"--kao da vas nema. Godine boravka pocinju vam se uracunavati tek kad predjete na drugu vizu.

Primjer: u USA boravila sam 5 godina na F vizi, 1 na produzetku F vize, 4 na H (radnoj) vizi. Samo te posljednje 4 godine racunaju mi se u boravak--premda sam od PRVOG dana placala poreze, a nakon prve cetiri godine i socijalno itd.

Naravoucenije, drugi put: postdiplomski dobar onima koje zanima studij i iskustvo zivota u USA. Nedobar onima koji zele sto prije status residenta ili naci posao.





Post je objavljen 26.09.2004. u 00:37 sati.