Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing




Najčešće proglašavan vizionarom, francuski pisac Jules Verne nipošto nije samo to. Otac moderne znanstvene fantastike, rođen 1828. godine u francuskome gradu Nantesu, u svojim je djelima kojima i danas oduševljava čitatelje sažeo sve snove, sve nade i strahove svojeg vremena. Možda je najbliže istini jedan njegov današnji izdavač koji kaže da je Jules Verne pjesnik devetnaestog stoljeća, a ne inženjer dvadesetoga.
Premda mu je otac odvjetnik namijenio pravničku karijeru, Jules Verne već je kao jedanaestogodišnjak, ukrcavši se na brod što je plovio u Indiju, pokazao koje su mu sklonosti. Pustolovna duha, u svojim djelima, od kojih je prvo, "Pet tjedana u balonu", objavljeno 1862., istražio je sva svjetska mora, podzemlje i nestale kontinente. Njegovo djelo za mladež ima zajednički naslov Neobična putovanja, a jedan od najboljih naslova svakako je "20 000 milja pod morem" što ga objavljujemo u Večernjakovu limaču. Radnja tog romana počinje 1866. godine, kada se Europom i Amerikom pronio glas o "nečemu golemom" što se pojavljuje u moru, a ne zna se što je to: plutajući greben ili neman iz morskih dubina.

U djelu je riječ o podmornici "Nautilusu" kojom zapovijeda kapetan Nemo, a na koju dospijevaju, kao zarobljenici, profesor Aronnax, Ned Land i Conseil. Kako je pišući roman Jules Verne pazio i na didaktičnu stranu, nastojao je prenijeti sva znanja svoga doba. Nekoć edukativna, ta bi znanja današnjeg čitatelja mogla dovesti u zabunu, pa je to i te kako imao na umu prevoditelj Predrag Raos. Djelo je zapravo redigirao, a nije ga kratio tako da je izostavljao pojedina poglavlja.

U obliku u kojem je preveden na hrvatski roman je lišen opisa kojima je jedan od glavnih ciljeva bilo udovoljavanje zahtjevima novina jer je roman "20 000 milja" prvo u nastavcima objavljivan u novinama.





Post je objavljen 25.09.2004. u 14:14 sati.