Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kemoterapija

Marketing

PUŠIMO, PUŠIMO U SAMOĆI


Pa, da zapalimo jednu uz obveznu jutarnju kavicu, ha?!
Unatoč modi.
Jer, sad je moderno biti protiv pušenja. Svi su se uključili u pokret, ne. Te ovo, te ono. Čak su u tom pokretu i proizvođači cigareta! Kažu, mi smo protiv pušenja! A onda veliju da su ove godine proizveli tri puta više cigareta neg prošle.
Al to nije važno. Važno je da su se uključili, kak sponzori, u sve prisutniji ekološki pokret. Pa svoje proizvode reklamiraju ovak: Dim naše cigarete je plav, kano nezagađeno more; bistar, kano gorski potok; zračan kano čisto ozonsko nebo; nježan poput očiju koje vas zaljubljeno motre. A kašalj je suh i - zdrav!
U našoj mladoj, ne, i međunarodno priznatoj državi pušenje je jedno vreme bilo fest, kak da velim, popularno. Pušili smo na svim razinama. I doma, i na poslu, i u pretvorbi… velim vam, svugdje. Pa i u športu.
A vele da športaši uopće ne bi trebali pušiti. Kak bi nam bilo gledati Ivaniševića s reketom u ruci i cigaretom u zubima?
Ili, Ivu Majoli?
Teško je igrati tenis kad ti je nekaj u ustima, ne?
Il košaricu! Il nogomet! Nije dobro kad na naslovnici Jutarnjeg ili Športskih osvane naslov: Hrvatska popušila!
Odmah gosponi saborniki i onaj fest ljuti Hebrang s čudnim brkom, u uvaženom Hrvatskom saboru ili u Vladi, postave oštra pitanja: Kako je popušila kad je pušenje na radnom mjestu zabranjeno? Kome je popušila? I kaj je pušila? Mali smotuljak, ovakav kakav sam ja pušio kad sam pušio, ili neki veliki? Je li popušila od nekog malog ili velikog kluba, ne?
Jer sasvim je drukčije kad pušiš nekog malog, neg velikog! Od maloga ti nemre niš biti. A od velikoga se možeš i vgušiti, ak ne znaš pušiti.
Pušenje nije zdravo, znam, ali molim vas recite kaj je zdravo?

A kad smo već kod zdravlja, onda želim da nam Naša Annie što prije ozdravi i da joj se čelo žari onako kako je Veliki Tin napisao u Notturnu. Prvu strofu posvećujem jutros Annie, bez obzira kaj bi Tin na to rekel:

Noćas se moje čelo žari,
noćas se moje vjeđe pote;
i moje misli san ozari,
umrijet ću noćas od ljepote.


Ne zaboravite, sutra je novi nastavak Junaka Blogove ulice, pak očekujem da ćete se, mirisnice i štovani, polako uključivati u pisanje, to jest…


Post je objavljen 25.09.2004. u 08:43 sati.