Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Zašto novaca nikad dosta?

Taman uleti neka lova i pomislite to je to sad sam na zelenoj grani. I onda ko za peh - nepredvidivi kvar na autu, nove naočale, hlače, gaće - sve se to odjednom skupi i lova nestane. I tako stalno. Kad sam zarađivao 2800 kn mislio sam da bi mi 5000 kn riješilo sve novčane probleme i da bih bio jako sretan:) Vraga! Love i dalje nikad dosta. Jesam li pohlepan? Tražim li kruha iznad pogače?

Neki ljudi su zaista uvjereni da novaca nikad dosta. Njima je to odličan izgovor da uopće ne pokušaju nešto postići. Oni su skromni i "zadovoljni" s onim što imaju - i u stvari nikad nemaju dosta novaca;). Pitam ja vas - da sutra dođete na posao i gazda kaže: Dečki ja sam dosta zaradio meni više ne treba - zatvaram firmu, evo vam radna knjižica i hvala, doviđenja. Kako biste reagirali? Da li bi rekli evo jednog pametnog čovjeka koji je stao na vrijeme i nije se pretvorio u one odvratne, pohlepne ljude kojima novaca nikad dosta i stalno hoće sve više i više? Bravo gazda, svaka čast! Uz stisak ruke gazdi u koloni krećete na zavod za zapošljavanje....

U stvari novaca nikad nema dosta jer potrošimo sve što zaradimo, a često još i malo više;) Rješenje nažalost nećemo postići samo zarađivanjem više novaca kako se meni činilo u početku. Ne, ne, ne. Više novaca će povećati naše apetite i onda smo opet nigdje. Ono koji su postali bogati su uspjeli sami sebe natjerati da potroše manje nego što su zaradili. Zato uopće nije čudno da bogataši često kupuju polovne aute, odjeću na rasprodaji itd. To im je najnormalnija stvar.

Srećom ja sam si barem uplatio životno osiguranje. To je lova koja je u zadnje tri godina već postala značajna suma i siguran sam da je bilo mali milijun JAKO VAŽNIH razloga radi kojih bi ju već odavno potrošio samo da penali za prekid tog vražjeg osiguranja nisu toliko veliki!!! U stvari nikad mi nije palo na pamet prekidati osiguranje i tražiti samo 30% od onoga što sam uplatio:)) Barem nešto sam uspio sačuvati.

Najteže je biti discipliniran i redovito odvajati lovu, a onda je još teže sačuvati tu istu lovu od "hitnih" slučajeva. Ako uspijete više nikad nećete imati problema s lovom i love će biti dosta.

I za kraj jedna mala anegdota iz mog života:
Dolazi mi frendica i kaže mi kak kupuje stan. Ok. Pomognem joj da malo analiziramo te kredite (stambene i nenamjenske) i uvjete da vidimo kaj joj se najviše isplati. Međutim u toj cijeloj priči ona meni prizna da je prije par godina dobila neku lovu od *****. Koliko? Pa 43.000,00 EUR! 43 somova?!?! Da! I što si napravila s tom lovom? Ne sjećam se, ništa konkretno nisam kupila, ali sam živjela ko car. Čuj stara uopće ne sumnjam da si super živjela, ali.... i onda sam ostao bez teksta.

Post je objavljen 21.09.2004. u 19:08 sati.