Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Božice Egipta

Neit

Među hijeroglifima bilo je zapisano: - sve što je bilo, što je i što će biti - Kozmička djevica Neit simbol je vječnog rađanja života u svemiru. Tvorac je ona tog vječnog univerzuma, te je rodila Ra, boga sunca, prije nego je i sama bila stvorena. No, onda se opet u hijeroglifima spominje kao Raova kćer, što naravno onda pobija ono prvo.
Kako na glavi nosi crvenu krunu Donjeg Egipta, greškom se dalo zaključiti da je jedno od božanstva ranog ujedinjenja Donjeg Egipta, gdje je i locirano njezino trajno boravište.
Oružje koje gotovo da i nije ispuštala iz ruku: štit, luk i ukrštene strelice, upućuju na to da je to ratnička boginja, ili pak boginja lova. Opet papirusi pričaju: Mnoge bitke i ratove vodile su i dobivale vojske kojima je ona bila na čelu. Smatrana je i sveopćom majkom, pramajkom svih majki, zaštitnica je ljudi i bogova, pa je tako hijeroglifi krase imenima «Velika boginja» i «Majka bogova». Pokroviteljica je kućnih vještina, znamen joj je tkalački čunak. Pripisane su joj i moći vračanja, a zbog mudrosti koje je krase bila je i sudac posrednik u dugogodišnjem sporu boga Horusa i njegova strica Seta. Stari Heleni poistovjetili su je s boginjom Atenom, koja je kao i Neit rođena na bezgrešan način.
Njezino kultno središte je grad Saut (Sais).


Post je objavljen 20.09.2004. u 22:31 sati.