Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Hijeroglifi

Hijeroglifi

Hijeroglifi se sastoje od redova malih slika postavljenih u okomite ili vodoravne nizove (redove i stupce). Najčešći smjer čitanja je s desna u lijevo, ali ima i zapisa načinjenih u suprotnom smjeru. Stari su Egipćani najvjerojatnije pisali s desna u lijevo, ali Athumanunh piše hijeroglife s lijeva na desno (iz čisto praktičnih razloga, jer je pisati Athumanunh u školi učio tako – s lijeva na desno, a nada se da mu stari Egipćani to ne zamjeraju).
Bitno je uočiti hijeroglife koji prikazuju ljude ili životinje (njihova prednja strana, lice, naličje, ukazuje nam na smjer čitanja). Egipćani su rabili tri vrste glasovnih znakova: alfabetski, bilateralni i trilateralni. Kako i sami nazivi govore , znakovi mogu označavati jedan, dva ili tri glasa. Osim toga rabe i veliki broj ideograma, znakova koji označuju pojmove, kao i pridjeve koji pobliže označuju riječ uz koju stoje.
Međutim čitanje zapisa hijeroglifa ponekad predstavlja veliki problem jer su Egipćani bilježili samo konstante, neke su riječi rekonstruirane pomoću koptskog jezika, ali ponekad ni to nije pouzdano. Dostupnim izvorima i literaturama nalaze se samo «kosturi» riječi, pa je potrebno između konstanti ponekad ubaciti samoglasnik e, rijetko može koristiti i a. To je onda umjetna vokalizacija, a prava, istinska i originalna egipatska vokalizacija i izgovor još uvijek su nam nepoznati i strpljivo čekaju red da budu otkriveni.
Athumanunh već godinama skuplja i zapisuje hijeroglife po svim mogućim knjigama, a u posljednje vrijeme i luta internetom u potrazi za istima i sve marljivo zapisuje u svoj uvjetni «rječnik hijeroglifa» čiji dio Vam i prikazuje.


Post je objavljen 18.09.2004. u 22:38 sati.