Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xiola

Marketing

No, no, NEVER!

Ima li umjetnika koji je vise eksponiraniji od Vincent van Gogha? Pitaj covjeka na ulici da li je ikad cuo za njega i u 95% slucajeva ce sigurno odgovorit potvrdno. Neki ce cak znat nabrojat barem jedno njegovo djelo: suncokreti, zvjezdana noc, barem jedan od njegovih autoportreta, neku sliku sa krajolikom Arlesa. I naravno, famozna prica o Vincentu i njegovom odrezanom uhu, o Vincentu i prostitutkama, o Vincentu i sifilisu, o Vincentu i njegovom mladjem bratu Theu. Neki ce se sjetit i Don McLeanove pjesme o njemu, 'Starry Starry Night'; filma 'Lust for Life' sa Kirk Douglasom. Mnogobrojne knjige, katalozi, analize, izlozbe, retrospektive. Ali tko je bio pravi Vincent?
Gledajuci izvrsan dokumentarac o njemu jucer na Channel4 (voditelj: ugledni likovni kriticar Sunday Timesa, Waldemar Januszcak) saznala sam neke detalje iz njegovog ranog zivota koje su mi se urezale u pamcenje.
Recimo, kako se bicevao po ledjima dok je neuspjesno pohadjao tecaj teologije; kako je namjerno dolazio prekasno u internat (koji se zakljucavao u odredjeno doba) samo da bi onda mogao prespavati vani na hladnoci.
Kako je otisao u Borinage, na francusko-belgijskoj granici, rudarski kraj, pun siromastva i bijede. Tamo je otisao kao misionar. I kako je u svojoj namjeri da se priblizi i pomogne ljudima u nevolji, potpuno sazivio sa njima: prestao se prati, isao je dolje u utrobu rudnika, radio je sa rudarima, poistovijetio se sa jadom i bijedom koji su ga okruzivali (atmosfera odlicno opisana u Zolinom romanu 'Germinal'). Crkvi se to nije svidjelo: jer, kako ce se rudari ugledat u misionara/svecenika koji izgleda isto kao i oni? Izaslanik crkve ga je odmah otpustio.
I na kraju, Vincent, odbacen i u ljubavi. Nacin na koji ga je odbacila jedna od njegovih neispunjenih ljubavi meni se osobito cinila soul-crushing. Udovica Kay, Vincentova rodjakinja. Vincent se zaljubio do usiju. Mjesecima je skrivao svoje osjecaje. Kada je napokon smogao snage i priznao joj ljubav, odgovorila je "No, no, NEVER!" Njegova obitelj mu je to jako zamjerila. Kay se odselila. Vincent ju je slijedio. Nisu mu je dali vise vidjeti.
Nakon toga dolazi Sein, trudna prostitutka sa malim djetetom. Navodno ruzna, puna oziljaka po licu; pusila je cigare i imala naglu narav. Usprkos tome, Vincent se zaljubio. Htio je da se uda za njega. Ali nije potrajalo. Sein ga napusta nakon 2 godine provedene sa njime.

"They had nothing in common except a background of misery."

Jest da je bio kompleksna licnost, ali da ga sad povrsno svrstamo u tragicare je pogresno i mislim da bi to bila uvreda. Ima jos toliko toga o njemu, a da nisam ovdje spomenula. Ovo su samo neki djelici koje sam nasumce zapamtila.


Post je objavljen 17.05.2004. u 21:31 sati.