Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Umtausch, bitte!

To mi je jedna od češćih rečenica ovdje u Beču i znači otprilike "molim zamjenu". Naravno odnosi se na neku kupljenu stvar za koju ste skužili da vam ne odgovara, nakon upotrebe ste zaključili da vam ne stoji, zaletili ste se s kupovinom, a u biti vam ne treba, ili naravno ne funkcionira (što nije nikakav uvjet za zamjenu). Bitno je samo imati račun, a ja imam sve račune barem koji mjesec nakon kupovine, a čak i ako nemate račun može se zamjeniti, ali ne možete dobiti povrat novca, što je inače moguće ako pokažete računčić.
Daklem, prava divota, ne moraš više kupovati po sistemu, sad ak' kupim, moram to gledati pa čak ako skužim da mi i ne valja...
Moja mama se tome nemre načuditi kad dođe ovdje, jer je navikla da ju trgovci obavezno pređu, a ona se ne usudi ništa zamjeniti ili pobuniti u strahu da ju još ne spljuju i zašpotaju za takvu bahatost.
Zato ja uživam u trulom kapitalističkom svijetu gdje je kupac uvijek u pravu, može izraziti svoje želje, sve je moguće, rezervirati robu (čak i do mjesec dana), nazvati druge trgovine da se pronađe još koji preostali komad i td...prava uživancija za šopingholičare.
Tak se ja neki dan pojavim iz svog dnevnog obilaska s nekim jastučić-srčekom za naslonit glavu dok se kupaš, ono mekano s udubinom, ma mrak...i skužim da to nije za našu kadu, nema nagib, pa ti je glava u položaju dodirni mi kolena i naravno uredno vratim. A sa onim dječjim jastučićem za vožnju autom se djevojčica igrala koji mjesec dok nismo pročitali obavijest na dućanu da se iz sigurnosnih razloga ne preporuča koristiti u autu, već samo za igru, pa se uprava ispričava i ako ga želimo vratiti i novci će nam biti vraćeni. Pa smo i to zamjenili (povrat novca je uvreda za jednu šopingholičarku) za jednu patkicu na kotačiće...
Još veča uživancija su sniženja, a ovdje snjiženja budu opaka i za super robu, samo treba malo biti strpljiv...ali o tome kojojm drugom zgodom.
Gibam u apoteku zamjenit toplomjer kojeg je Mr. Perfect testirao i skužio da pokazuje stupanj i pol previše ...jedini problemčić bi mogao nastati ako krenem objašnjavati esterajherima kako smo mi to skužili, jer oni se nikada ne mogu načuditi našoj dosjetljivosti, pa najbolje da kažem da mi ne šmeka bez puno priče...e, da i ključ od blagajne uvijek ima samo jedan "povjerenik" pa bi i to moglo potrajati...eh, ništa nije idealno. Ali, to je ovdje sve kein Problem...a strpljivost mi je postalo drugo ime (nervoza u redovima se ovdje ne fura, svak može zadržavati do beskonačnosti i svi uredno šute i čekaju)...joj dobro, moram krenuti sad stvarno.
A, da, imam i dijete...pa da i nju pokupim sa sobom...


Post je objavljen 16.09.2004. u 13:46 sati.