Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uspjeh

Marketing

Nisam svetac, ja sam čovjek

Dobio sam mailom jedan dobronamjerni komentar na članak pod naslovom Ravnoteža. Pitanje je bilo zašto nije osobni razvoj i duhovnost na prvom mjestu. Moram priznati da me takvo pitanje nije nimalo iznenadilo. Istina je i slažem se da su osobni razvoj i duhovnost najvažniji pri postizanju uspjeha o kakvom je ovdje riječ i zato sam već na nekoliko mjesta spomenuo redoslijed BITI – RADITI – IMATI. U konkretnom članku naveo sam pet osnovnih životnih područja i izričito napomenuo da treba raditi na svima paralelno i ona nisu navedena po redoslijedu važnosti ali ipak su navedena sa izvjesnim smislom.

Nije mi namjera promovirati duhovnost na način kako to neki zamišljaju. Ovaj blog nije zasnovan na ideji pružanja nekog duhovnog prosvjetljenja i nije religiozno okupljalište i zastupanje ideje "mi živimo pošteno, moralno, ispravno a oni materijalisti koji sanjaju o novcu zaslužuju pakao i ništa više. Mi smo bolji i drugačiji od njih". Ne, to nije to. Ovaj blog ima sasvim drugačiju namjeru i zato je redoslijed u spomenutom članku bio baš takav.

I sam sam odrastao u pogrešnom uvjerenju da će "prije deva proći kroz ušicu igle nego bogataš doći u kraljevsto božje", a glavna mi je izreka bila "u životu ne treba imati velikih želja". Ma, glupost velika! Tako je bilo sve dok, na sreću, jednog lijepog dana kasnih devedesetih nisam dobio u ruke knjigu u kojoj je pisalo da svatko može postati bogat ako to želi i da u tome nema ništa loše. Ne znam kako se zvala niti šta je sve u njoj pisalo ali ta me je rečenica toliko pogodila da je pamtim još i danas. Otada više ništa nije bilo kao prije. Moja su uvjerenja doživjela kopernikansku promjenu i počeo sam razmišljati o velikim stvarima, o novcu i bogatstvu i o životnom stilu u kojem ne postoje nikakva ograničenja. Počeo sam vjerovati da je sve moguće i shvatio u kakvoj sam velikoj zabludi dotada bio.

Znam da svatko može postati bogat, ali isto tako razumijem da svi to neće biti. Ali to nije bitno niti presudno za uspjeh. Moja poanta je u tome da nitko nije uspješan ako radi posao koji mrzi i ako potroši sve što zaradi ma koliko god to bilo. Raditi za drugoga je robovski rad i svatko bi trebao težiti financijskoj slobodi. A upravo to je moj cilj. Želim potaknuti ljude i izazvati ih da razmišljaju na veliko, o slobodi i o životu kakvog bi mogli imati a ne kakvog sada imaju. A to se postiže kroz postavljanje ciljeva na širem području a ne isključivo kroz fokusiranje na duhovnost.

Zato kažem da nisam svetac i da ovo nije poziv na propagiranje isključivo vjerskih ideala i traženje mira i religiozne duhovnosti kroz tekstove koje ovdje objavljujem. Ovo nije antimaterijalistička propaganda već poziv na traženje dobrih stvari u bogatstvu i posjedovanju materijalnih vrijednosti. Ovo je poziv na izgradnju karaktera i zdrave osobnosti, na njegovanje ljudskih vrijednosti i ideala. Ovaj blog je poziv na pobunu, na rat protiv siromaštva, borbe s kreditima, dugovima, hipotekama, preživljavanjima od prvog do prvog i uskraćivanja životnih užitaka zbog niskih prihoda i loše financijske situacije. Novac nije rješenje za sve probleme, ali je on rješenje za većinu problema. Želim uputiti poruku da je sve moguće i da ograničenja postoje samo u našim glavama i načinu na koji razmišljamo.

ŽELIM VAS IZAZVATI!

Ne znam zašto ljudi čitaju ovaj blog ali sigurno ima puno razloga za to. Ono što je meni važno je nekoga potaknuti da kaže: "e sad je dosta, dosta mi je ovakvog života, želim nešto promijeniti, želim živjeti bolje i ljepše, znam da je to moguće i da ja to mogu i da to zaslužujem!" Oni koji čitaju da im prođe vrijeme ili da se bolje osjećaju nakon neke pričice ili pozitivne misli – u redu je, samo izvolite i drago mi je zbog toga ali nemojte promašiti poantu. Ja vas neću tješiti, neću vas žaliti niti plakati s vama i vašim problemima. Suosjećam sa svakim ali nikoga ne žalim. Oprostite molim vas, ali nikakvi izgovori me ne zanimaju. Ja vas želim isprovocirati, izazvati, potaknuti da preispitate svoja uvjerenja, da nešto promijenite, pročitate, naučite i odlučite promijeniti svoj život na bolje. Svatko to može i zaslužuje.

Osobni razvoj, duhovnost, karakter, moral su itekako važni u tome, ali oni su samo gorivo koje mi je potrebno kad ujutro krećem u borbu za bolji i ljepši život. Oni su temelj zdravog uspjeha kojeg treba izgraditi na njima. Oni su glavni uvjet pod kojim želim postati uspješan, a nisu izgovor da izbjegnem sav trud i potrebnu muku da do uspjeha dođem i nisu opravdanje za lijenost.

Ja sam čovjek sa svim svojim manama i nedostacima. Griješim kao i svi drugi i nisam poseban ni po čemu drugome osim po tome da sam jedinstven kao i svaki čovjek. Izgrađujem se kao osoba i duhovno biće ali i otvoreno, promišljeno i sa razumijevanjem pristupam svemu što život nudi. Trudim se biti netko, trudim se biti čovjek u punom smislu te riječi i živjeti pošteno, sretno i slobodno kao što to i zaslužujem. Svatko to zaslužuje!

Post je objavljen 15.09.2004. u 20:13 sati.