Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Direktor - zaposlen ili nezaposlen?

Ako ste osnovali firmu i stavili sebe za direktora firme to upisujete u sudski registar. Vi kao direktor ste odgovorna osoba za sve što se događa u firmi. Međutim vi NE MORATE sklopiti ugovor o radu sami sa svojom firmom (zaposliti se) ukoliko to ne želite. Zapošljavanje podrazumjeva određenu mjesečnu plaću koja je opterećna svim onim davanjima o kojima sam pričao u prvom postu. Čak i ako sebi ne želite isplatiti neto plaću na račun (iz bilo kojeg razloga) bez obzira na to do kraja tekućeg mjeseca morate platiti sve poreze i doprinose.

Po zakonu firma može raditi bez da ima zaposlenih

Naravno ovisi i čime se firma bavi, za neke djelatnosti mora biti zaposlena osoba određenog profila, da li ćete to biti vi ili neko drugi nema veze. Savjetujem da se dobro raspitate o tome čime se mislite baviti i pogledajte koji su sve zakoni u igri.

Ono što zakon propisuje za direktora je da ukoliko direktor (vi) ne plaća doprinose po nekoj "drugoj osnovi" onda se moraju plaćati doprinosi za njega bez obzira što nije zaposlen.

Druga osnova znači ukoliko normalno radite u nekoj drugoj firmi i tamo ste (naravno) zaposleni - ta firma plaća za vas doprinose i to je to. Vi ne morate ništa posebno plaćati u svom d.o.o.-u.

PAZITE: ako niste sklopili ugovor o radu sa svojom firmom, odnosno zaposlili se, ne možete uzimati iz firme dnevnice, putne troškove itd.

Znači dokle god radite negdje drugdje možete biti direktor u svojoj firmi i ništa posebno ne morate za sebe plaćati, a možete izdavati račune, potpisivati ugovore, obavljati platni promet itd. Kada date otkaz mislim da je bolje da se ipak zaposlite i prijavite na određenu plaću koja ne smije biti manja (odnosno osnovica za doprinose ne smije biti manja) od 1951,25 kn bruto. Tada ćete moći koristit putne naloge, troškove prijevoza, božićnicu i sl. ;)

Kako onda "izvaditi" novce iz firme?

Lijepo platite 20% poreza na dobit i 15% poreza na kapitalni dobitak (mislim da se tako zove) + prirez i to je to. Međutim kad shvatite ljepote ulaganja i investiranja svog novca i kako zakoni omogućavaju da ga legalno vrtite - neće vam padati na pamet vaditi lovu van. Nema smisla, a ni potrebe.

Post je objavljen 15.09.2004. u 18:05 sati.