Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Marija puna milosti“ najbolji film
„Marija puna milosti“, prvi dugometražni film američkog reditelja Dzošue Marstona (36), trijumfovao je na 30. festivalu američkog filma koji je preksinoć završen u Dovilu, u Francuskoj.


Priču o mladoj Kolumbijki koja pristaje da u Ameriku prenese kesice sa heroinom u stomaku sanjajući da se spase iz siromaštva malog grada kraj Bogote, podjednako su nagradili žiri (Gran pri), kritika (Nagrada kritike) i publika (Nagrada Nedeljnog žurnala).

Među pobednicima su i „Drvoseča“ (Nagrada žirija) Nikole Kasela, sa Kevinom Bejkonom u ulozi čoveka koji pokušava da započne život po povratku iz zatvora u kome je proveo 12 godina zbog pedofilije i „Poslednji rez“ Omara Naima (Najbolji scenario). Festival u Dovilu izdvaja se od drugih velikih filmskih smotri u Evropi po takmičarskom programu posvećenom isključivo američkom nezavisnom filmu. Ove godine prikazano je devet ostvarenja, od kojih su mnoga bila prvi iskorak mladih autora u svet igranog filma. „Američki nezavisni film je danas jedini koji nije talac televizije. Bioskopski filmovi danas sve više lice na televizijske, što je vrlo loše za stvaraoce, jer televizija traži izvesnost, dok je film oblast u kojoj stalno morate da preuzimate rizik. Nagrađeni filmovi opiru se toj tendenciji uniformisanosti koja ubija kreativnost“, ocenio je predsednik žirija Klod Leluš.

Osvetljavajući nova lica američkog filma, festival je na 30. godišnjicu ugostio i velike holivudske zvezde, poput reditelja Stivena Spilberga, Frensisa Forda Kopole, Stivena Soderberga, Džordža Lukasa i glumaca Toma Henksa, Nikol Kidman, Glen Klouz i Lorin Bekol.

(Tanjug)


Post je objavljen 14.09.2004. u 16:10 sati.