Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Rimska legija

Ustroj Rimske legije

Najmanja postrojba, temelj legije zove se – contubernium (skupina od 8 vojnika – legionara).
Deset contuberniuma (80 vojnika – legionara) tvori jednu centuriju (centuriae), a dvije centurije grade jednu manipulu (manipulus) od 160 vojnika – legionara.
Šest centurija, odnosno tri manipule tvore jednu kohortu (cohors) od 480 vojnika - legionara.
Deset kohorti konačno tvore jednu legiju (legio).
Kohorte legije se označavaju brojevima od 1 – 10.
Najelitnija je 1. kohorta koju čine najbolji vojnici – legionari i sastoji se od pet centurija ili 800 vojnika – legionara.
U prvom redu postrojavaju se redom 1. 2. 3. 4. 5. kohorta, a u drugom redu postrojavaju se redom 6. 7. 8. 9. i 10. kohorta. Dok su u 1. kohorti elitni vojnici – legionari iza njih u 6. kohorti stoje «najbolji mladići», u 8. kohorti su «izabrane trupe», a u 10. kohorti su «dobre trupe». U 2. i 4. kohorti su nešto slabiji vojnici – legionari, a u 7. i 9. nalaze se novaci. U 3. i 5. kohorti nalaze se solidni vojnici – legionari.
Svaka kohorta ima najmanje dvije bacačke naprave ballista (kamenje) i scorpio (teške strelice). U pravilu legija ima oko 50 različitih bacačkih naprava.
Pored ovoga u legiji nalazi se i 120 konjanika (exploratores), a temeljna namjena im je za izviđanje i teklička služba.
U bojnom složaju vojnici – legionari postrojavaju se centurija do centurije, a unutar centurije u osam crta po deset vojnika – legionara. Legija se postrojava u bojni složaj od dva reda kohorti i zauzima prostor oko 250 – 300 metara, odnosno 16 crta po 300 vojnika – legionara u svakoj.
Zapovijednik legije je legatus i ima šest pomoćnika tribuna (tribunes). Najstariji i najviši po činu profesionalni vojnik bio je prefekt zapovjednik tabora (praefectus castrorum). Zapovjednici centurija su časnici centurioni (centurio), a najviši po činu je centurion koji zapovijeda 1. kohortom naziva centurion prvo koplje (centurio primus pilus). Sveukupno u legiji je 59 centuriona. Zamjenik centuriona je izbornik (opatio), a centurion ga sam izabire. Niži po činu je tesserarius, a najniži časnik je custos armorum.


Post je objavljen 06.09.2004. u 21:21 sati.