Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrnuto

Marketing

Obrnuta rijeka

U tijelu u kojem živimo, postoje različite energije, prije sve tri suptilne energije pod nazivom um, inteligencija i lažni ja. Materijalna energija nas uvijek usmjerava prema materijalnom načinu razmišljanja, prema materijalnim djelatnostima i tako nas struja vuče postepeno prema ušću, nakon kojem nas čeka okrutna smrt.

Stoga, pobjeći od smrti, pobjeći od materijalnog iluzornog života znači plivati uzvodno, podhvat koji mnogi ne žele niti početi jer im je "teško". I stvarno, i je teško, za plivanje uzvodno je potrebna kondicija, a da bi se netko upustio u tako nešto, mora imati dobar razlog za to. A mi ne razumijemo što je dobar razlog za duhovni život. Ako ne shvaćamo da smo bolesni, zašto bi uzimali ljekove. Pogotovo ne želimo uzimati gorke ljekove. A duhovni život prvih 20 godina nije lak. To je jedna velika borba, plivanje uzvodno.

Zašto je duhovni život tako kisel na početku i zašto skoro nitko niti ne razumije da se treba njime baviti? Zato jer je ovaj materijalni svijet poput zatvora u kojem ne postoje rešetke, nego zatvorenici jednostavno ne žele pobjeći. Zašto ne žele pobjeći? Zato jer im materijalna energija kroz um stalno servira nove načine uživanja. "Gledaj televiziju, idi u disco, idi u kino" i onda uvjetovana duša misli "To sam ja, to su moje želje". Međutim, to nismo mi, to nisu naše želje. Mi smo vječni djelić Krišne, koji je po prirodi pun vječnosti, znanja i blaženstva, i samo smo zbog neznanja prihvalili igru Maye, materijalne energije. A materijalna energija je kao poremećena babysitterka, prvo nas mazi i pazi, a onda nam opali šamar, i taman kad mi pomislimo kako je ovaj materijalni svijet jadan i kako želimo otići iz njega, open nam da nešto lijepo samo da bi zaboravili šamar. I kad se mi uljuljkamo u našu situaciju, opet nam opali šamar. :) I tako milijunima života, neki nikad ne nauče lekciju. Ali postoji alternativa, iz zagrljaja poremećene babysitterke možemo pobjeći kući nazad Bogu, nazad našem pravom ocu. A Tata je na sreću više nego normalan i pun je ljubavi prema nama.

I tako kad duhovni život počne, materijalna energija ima zadaću da provjeri koliko smo stvarno iskreni, pa tako nastavlja nuditi svoje proizvode, Maya, materijalna energija je izvorna, savršena, nepobjediva direktorica marketinga koja je u stanju svojim slatkim osmjesima i dobrom filozofijom prodati skoro svaki proizvod. Uopće nije bitno o kojem se proizvodu radi, dok god duhovna duša ne prilazi Krišni. Maya, dakle nije vrag, ona je sluškinja Krišne, ali ima tu nezahvalnu zadaću da one koji su zavidni na Krišnu drži podalje od Njega i tu svoju funkciju obavlja savršeno. Pazite je se. Isfurat će Vas po cijelom univerzumu dok niste rekli "keks". I taman kad nam neki oblik uživanja dosadi, dolazi Maya i kaže, "Da, imaš pravo, to je glupo, imam za tebe nešto novo, nešto što će ti se sigurno svidjeti." I to je upravo glavni simptom materijalističke civilizacije, trošimo dragocjeno vrijeme u ljudskom obliku života da bi zaradili novac da bi kupovali nove igračke. Novi mobitel, novi auto, nova cura, novo turističko odredište.

Naravno, neki sretnici mogu mijenjati mobitele, cure, aute i turistička odredišta, ali 90 % ostalih jadnika to ne mogu. Ali, ima Maya i za njih lijek. Njima govori "Kada ti budeš bogat, moći ćeš i ti tako.", "Znam da nemaš novaca za novi Mercedes, ali možeš nabrijati svog fićeka", "Tvoj glumac i rock-pjevac je tako super, on ima sve, jahte, aute, mobitele, cure, a ti nemaš ništa, usput rečeno, on se bogati na račun tebe jer ti kupuješ ulaznice za njegove koncerte i njegove CD-e, ali nema veze, iako ti si sirotinja, iako si looser, možeš slušati njegove pjesme i pušiti cigarete na isti način na koji on to radi".

Što je osoba gluplja, to Maya servira gluplje trikove, zašto bi upotrebljavala svoja sofisticirana oružja na nekoga tko nema inteligencije koliko je crno pod noktom. "Samo ti jedi parizer i paštetu, to ti je super". Da, nažalost, ljudi čak nalaze zadovoljstvo da "jedu", da dobro ste čuli, da jedu samljevene papke i nokte od životinja. No, to nije najveći crnjak, najveći crnjak je da još plaćaju za to. Da ne zaboravim i kokošju menstruaciju, bez koje svaki bolji kolač "napredne" zapadnjačke civilizaciju nije potpun.

Ali to što Maya upotrebljava glupe trikove na onima koji su glupi, ne znači da nema ona i puno boljih trikova, ustvari tako je dobra da je nije moguće pobjetiti. Moguće ju je pobjediti jedino ako se predamo Bogu, njezinom Gospodaru. Nema drugog načina. A najbolji znak te predaje je pjevanje Hare Krišna maha-mantre. U suprotnom ona pobjeđuje, nastavlja nas dizati na foru iz života u život. Njezin prvi trik je da nam uzme ljudski oblik života. Ako se ne zanimamo za samospoznaju, nismo ništa drugo na dvonožna životinja, u sljedećem životu onda možemo hodati na sve četiri, jer što će ljudski oblik nekome koga ne zanima spoznaja Boga.


Post je objavljen 05.09.2004. u 12:46 sati.