Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrnuto

Marketing

Obrnuta zaposlenost

Koji je san današnjeg prosječnog studenta? On bi želio biti manager u velikoj firmi, a ona bi željela biti direktorica marketinga. Svi bi naravno željeli raditi od jutra do sutra, razviti karijeru, imati puno novaca, s novcima kupiti puno igračaka i onda umrijeti. O, pardon, ovo zadnje nitko ne bih htio, ali se ipak zna desiti, i to svakome. "Who dies with the most toys, wins". Tko umre sa najviše igračaka, pobjeđuje. To je filozofija "modernog" zapadnog društva.

Ali, kao prvo i prvo, ne može svatko biti manager i direktorica prodaje, jer ima puno više onih koji to žele, nego što ima takvih radnim mjesta, pa se često ljudi znaju pomiriti i sa običnim poslom i ne tako blistavom plaćom.

U knjigama A.C. Bhaktivedante Swamija Srila Prabhupade nalazimo da je današnja civilizacija uzima gunu strasti kao mjerilo uspjeha i sreće. U Bhagavad-giti je opisano da postoje tri sile u ovom svijetu koje su uvijek pomješane i u svojim različitim omjerima upravljaju načinom razmišljanja i životom svakog od nas. Te tri sile su vrlina, strast i neznanje.

Današnja civilizacija je pod utjecajem gune strasti i neznanja. Sreća u guni strasti je takva da na početku izgledao kao nektar, a na kraju kao otrov. Guna strasti se ogleda u velikoj želji i žudnji za uživanjem u predmetima osjetila, prije svega u suprotnom spolu te pretjeranom naporu za dostizanjem materijalnih zadovoljstava.

Sreća u guni vrline je ona koja je na početku kao otrov, a na kraju kao nektar. Sreća u guni vrline dolazi od mirnog života, stjecanju duhovnog znanja. Osoba dostiže takvu sreću aktivnostima koje na prvi pogled ne izgledaju tako ugodne, ali na kraju donose pravu sreću. Takve aktivnosti su rano ustajanje, pjevanje Hare Krišna mahamantre, kontrola uma i osjetila, proučavanje knjiga koje se duhovnim znanjem itd.

Stoga, bitno je zaključiti da postoji mnogi načini na koje osoba može pokušati dostići sreću u ovom svijetu. Sreća koju nam nude današnji mediji i općenito materijalistički način života nije ona prava sreća za kojom tragamo. Prava sreća se nalazi u duhovnoj praksi koja nam donosi mir uma i sreću na jednom dubljem unutrašnjem nivou.

Pravu sreću živo biće dostiže jedino u kontaktu sa Krišnom, a guna vrline nam omogućuje da počnemo primjećivati Krišnu u svom životu.

Post je objavljen 31.08.2004. u 17:54 sati.