Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

Macke

Siguran sam da sam jednu vecer uspio prebrojati 22 macke koje su se motale ovuda cekajuci da bude gotova riba sa rostilja. U posljednje vrijeme ih nema vise od 15-tak ovdje u nasem timu
Kada bi se netko odlucio za proucavanje zivota macaka bilo bi idealno mjesto za to da dodje i provede sa nama neko vrijeme. Bustard (moja omiljena), Danish, Pus Pus, Chief of administration, Easy cat, Kit cat, Lazy, One eye cat, No tail cat, su imena za neke od nasih macaka. Svi ih dobro pazimo i mislim da im zivot i nije tako los.
Za smanjivanje broja macaka sigurno imaju zasluge i lokalni psi za koje ce mo se potruditi da (zbog nase Else) i njihovo brojno stanje bude bar donekle umanjeno. Ne pokusavajte me odgovoriti. Da vidite ove pse i vi bi ste se slozili da je “shintor” vrlo korisno zanimanje.
Podjoh o mackama da bih vam ispricao jos jos jednu legendu u koju svi lokalni vjeruju i za njih to u stvari nije legenda neg stvarni dogadjaji a nacin na koji prepricavaju reklo bi se prije dozivljaji.
“No tail” je crna macka koja je vise neg' odvratna i jedina je od najagresivnijih od svih ovdje. Normalno, ne moze se ni to uvijek trpiti pa je najcesce ona ta koja dobije poneki udarac nogom. Jedno vecer je presla svaku mjeru pa je poletjela i pepeljara u njenom pravcu. Kaze Berhani “That cat is, Afar cat” Pomislio sam da je od nekog Afara no evo price.
Afar imaju sposobnost da se pretvore u macku i da lutaju po selu, Zasto to rade to se ne zna al sigurno je da su to u stanju i nitko od lokalnih se ne usudjuje odariti macku. Nije pametno.
Dokaz za to je prica da je neki vozac prije rata u Bureu napravio pauzu za rucak. Macka koja mu se motala oko noga je dobila udarac kamenom po sred glave jer nije odustajala od pokusaja da dobije nesto od njegovog objeda. Pobjegla je sva u krvi.
Na povratku kroz Bure istom vozacu je ovaj put umjesto macke Afar sa velikim oziljkom preko cijelog lica pokvario rucak. Prisavsi stolu upitao je vozaca da li ga se sjeca i kada je ovaj rekao da ga prvi put vidi objasnio mu da je on bio ta macka koju je zadnji put sreo na istom mjestu. Prica zavrsava tako da je Afar izvukao svoj noz i potrudio se da jadni vozac ostane vjecno u Bureu.
Da samo vidite sa kojim se zarom ta prica prepricava pomislili bi ste da se bilo svjedokom tog dogadjaja,.
Pitao sam za ovu pricu prevoditeljicu, pa su se ona i nasa kuvarica takodjer sjetile en samo ove neg jos nekoliko slicnih slucajeva iz ovog kraja.
“Normalno da je sve to ziva istina, ta svi znaju da se to desilo,- Svatko ziv ovdje to zna”.
Kada se bolje pogleda ove nase macke moze se tocno prepoznati koja je Afar a koja je normalna macka, zaista moze. Po njihovom ponasanju je to tako lako, vjerujte.
Boze dragi gdje ovo ja zivim.


Post je objavljen 29.08.2004. u 21:55 sati.